El dia decisiu per a Sánchez

Segona votació per a la investidura, en què el socialista només necessita majoria simple per a convertir-se en president del govern central.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, dissabte passat en el Congrés
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, dissabte passat en el Congrés / Juan Carlos Hidalgo (Efe).

Si no hi ha sorpreses d'última hora, Pedro Sánchez es convertirà en president del govern central. Només necessita majoria simple en la segona votació per a la investidura com a candidat a la presidència del Govern d’Espanya.

Una xifra màgica que ja va aconseguir en primera votació, però al límit, la qual cosa ha despertat en els socialistes totes les precaucions possibles. Volen assegurar-se que cap imprevist puga fer virar la balança cap a l'altre costat. 

De moment, el control s'ha desplegat en les mateixes files socialistes, assegurant-se que els seus 120 diputats hagen passat la nit a Madrid per a evitar possibles dificultats a l'hora d'arribar al Congrés. El vot està molt ajustat, per la qual cosa el PSOE ha volgut garantir al màxim la presència dels del seu partit. En cas que Sánchez es convertira en el nou president del govern, donaria a conéixer la composició de l'executiu demà mateix.

La sessió està convocada a les 12 del migdia, però no serà fins a les 12:45 h quan puguen començar les votacions, ja que han de passar almenys 48 hores des de la primera votació. En el costat del sí estaran el PSOE, Unides Podem, el PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries, Terol Existeix i el BNG. En el costat del no estaran el PP, Vox, Cs, Junts per Catalunya, UPN, la CUP, el PRC, el Fòrum i la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, que en la primera jornada de debat ha anunciat que passarà de l'abstenció al vot en contra. En l'abstenció, es mantindran Esquerra Republicana i Bildu.

La composició del futur govern 

Si Pedro Sánchez es converteix en president del govern, donarà a conéixer dimecres la composició del govern. De moment, s'han donat a conéixer alguns noms: Hi haurà tres vicepresidències: Carmen Calvo serà la vicepresidenta primera, Nadia Calviño ocuparà la vicepresidència econòmica i Pablo Iglesias serà vicepresident d’afers socials. A més, el grup d’Unides Podem tindrà quatre ministeris: el sociòleg i economista Manuel Castells, ministre d'Universitats; Alberto Garzón, ministre de Consum; Irene Montero, Igualtat i Yolanda Díaz, Treball.  

A més, el nou executiu podria prendre possessió aquesta setmana i convocar aquest divendres el Consell de Ministres, que seria el primer gabinet de coalició de la democràcia. À Punt continuarà amb la cobertura de la investidura. Les notícies del matí mantindrà el seu format habitual, tant en televisió com en ràdio i el web. La votació definitiva s’emetrà en totes les finestres.

També et pot interessar

stats