Destituït l'advocat de l'Estat en la causa del 'procés' per “falta de confiança”

L'advocada general de l'Estat, més afí a rebaixar les penes, l'ha rellevat i ara haurà de buscar un substitut que es faça càrrec de l'acusació als processats independentistes.

Edmundo Bal era partidari de seguir la línia marcada per la fiscalia
Edmundo Bal era partidari de seguir la línia marcada per la fiscalia

El govern central, a través de l'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro, ha rellevat Edmundo Bal, cap del departament Penal, com a responsable de dirigir l'acusació del govern espanyol en la causa del procés sobiranista de Catalunya.

Els motius que ha donat Castro per al cessament de Bal són la pèrdua de confiança i la diferència de criteris respecte al judici del procés, després que l'advocada general optara per acusar els processats de sedició i de malversació i no de rebel·lió, com va fer Bal.

El fins ara responsable de l'acusació d'aquesta causa era partidari de seguir la línia marcada per la fiscalia i d'acusar de rebel·lió els líders del procés sobiranista empresonats.

Les discrepàncies entre els dos magistrats es va plasmar en la presentació de l'escrit d'acusació el passat 2 de novembre, quan, per primera vegada, l'Advocacia es va desmarcar de la senda marcada per la fiscalia, que de moment s'ha mantingut ferma, tot i els canvis de fiscal general.

Castro, qui va signar l'escrit, va rebaixar l'acusació a penes sensiblement inferiors. Com a exemple, en el cas del principal acusat, l'exvicepresident Oriol Junqueras, la fiscalia demana 25 anys de presó i l'Advocacia ho redueix a 12.

El càrrec d'advocat de l'Estat és una assignació de confiança depenent de l'advocada general. Ara, Castro, que dirigeix l'Advocacia des del canvi de govern i l'arribada de Dolores Delgado al Ministeri de Justícia, ha de buscar un lletrat que defense l'escrit d'acusació.

També et pot interessar

stats