Sense desnonaments ni talls de subministraments a les famílies vulnerables fins al 9 de maig

Els propietaris podran rebre una compensació i les administracions hauran d'aportar una alternativa d'habitatge en tres mesos.

Acció de la PAH València
Acció de la PAH València / @PAH_Valencia

Les famílies vulnerables, sense cap alternativa d'habitatge, no seran desnonades per no pagar el lloguer mentre dure l'estat d'alarma, fins al 9 de maig. Tampoc se'ls tallarà la llum, l'aigua o el gas, ni a aquestes famílies ni a alguns ocupants, de casos molt determinats, d'habitatges buits. Són dues de les iniciatives que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres en el reial decret llei per mesures urgents per a fer front a les situacions de vulnerabilitat.

El ministre de Transports i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha indicat en la roda de premsa posterior a la reunió del govern espanyol que la reforma normativa no sols protegeix els col·lectius vulnerables, a més reforça les garanties judicials per a inquilins i propietaris i implica a la resta d'administracions a l'hora de proporcionar una alternativa d'habitatge a les famílies vulnerables.

Ábalos ha explicat que amb aquesta iniciativa, adoptada "en un moment d'excepcional dificultat", es pretén garantir el dret fonamental a l'habitatge, per això es perllonga la moratòria als desnonaments, aprovada, fins ara, fins al 31 de gener.

"No es legitima l'ocupació de vivendes"

Així mateix, Ábalos ha insistit que aquesta mesura en cap cas "legitima l'ocupació de vivendes", perquè el reial decret llei aprovat defineix clarament les circumstàncies excepcionals i contempla la compensació als propietaris dels habitatges.

En el cas d'inquilins amb contracte, tots els propietaris, des de xicotets particulars a grans immobiliàries, podran sol·licitar una compensació si s'acredita amb un informe davant el jutge la vulnerabilitat econòmica dels desnonats.

La compensació consistirà en el preu mitjà de lloguer de la zona on se situe l'immoble, determinant a partir dels índexs de referència, més les despeses corrents que haja assumit i acreditat l'arrendador durant el temps transcorregut entre la suspensió del desnonament i l'alçament de la mesura.

Interromputs determinants desnonaments sense contracte

També es paralitzaran durant tres mesos els desnonaments de famílies vulnerables sense contracte, encara que només si ocupen habitatges buits de grans propietaris -considerats aquells que tenen més de deu immobles- i tenen menors o dependents a càrrec o són víctimes de violència masclista. En aquests casos, els propietaris de les vivendes també podran sol·licitar una compensació si demostren que la suspensió del desnonament els ha ocasionat un perjudici econòmic.

En tots els casos, les comunitats autònomes tindran tres mesos, des que queda acreditada la vulnerabilitat dels desnonats, per a oferir-los una alternativa d'habitatge "digna", segons ha puntualitzat el ministre Ábalos. Si no és així, es compensarà als arrendadors des del moment en què s'acordara la suspensió.

També et pot interessar

stats