Desfilada dels candidats a la Generalitat per les urnes

Puig, Mazón, Peris, Flores, Illueca i Baldoví voten i fan crida a la participació aquest 28M

Els sis candidats a la Generalitat dipositen el vot, aquest diumenge
Els sis candidats a la Generalitat depositen el vot, aquest diumenge / À Punt NTC

Els cinc candidats i l'única candidata a la Presidència de la Generalitat han sigut matiners a l'hora d'exercir el dret a vot aquest 28 de maig, en què la població valenciana decidim la composició de les Corts i dels 542 ajuntaments que hi ha al llarg del territori. Les dues primeres hores amb els col·legis electorals oberts s'ha vist un degoteig constant d'aspirants a ocupar la cúspide del govern valencià per les urnes. Acompanyats per la família i militants del partit, tots han animat la ciutadania a participar en les votacions de les eleccions autonòmiques i municipals. També han agraït el treball dels que vetlen per la seguretat en un dia com hui.

El més matiner ha sigut l'actual cap del Consell i candidat pel PSPV a revalidar el càrrec, Ximo Puig. Ha votat a l'Oficina de Turisme de Morella, la seua localitat natal, pocs minuts després de les nou del matí, acompanyat del seu net. El socialista ha fet una crida a la ciutadania perquè acudisca a les urnes i s'ha mostrat confiat que la Comunitat Valenciana serà líder en participació aquest 28M. "M'agradaria que hi haguera rècord de participació, com ha passat altres vegades", ha dit, conscient de la importància de la mobilització de l'electorat d'esquerres per a una nova reedició del govern del Botànic. Així, ha remarcat que "cada vot és imprescindible" i que el que es decideix aquest diumenge és "el futur de la Comunitat i dels ajuntaments".

Carlos Mazón, candidat del Partit Popular, ha emés el vot al col·legi La Condomina d'Alacant, acompanyat dels seus dos fills i ha assegurat estar il·lusionat, perquè la Comunitat Valenciana afronta una jornada "important, d'obrir una nova etapa". Per a l'aspirant popular i actual líder de l'oposició, el dia de les eleccions evidencia que "hi ha democràcia, hi ha opinió i hi ha ganes d'opinar" entre la ciutadania. Així mateix, ha desitjat que no hi haja incidents al llarg de la jornada i que l'oratge, que està deixant pluja en alguns punts del territori, no requerisca la intervenció dels serveis d'emergència.

La candidata de Ciutadans, única dona aspirant a la carrera presidencial valenciana, Mamen Peris, ha lliurat la papereta passades les deu del matí al Centre Cívic Port Saplatja, a Alboraia. Acompanyada per la família, ha defés que exercir el dret al vot "ens enforteix com a democràcia" i ha fet una crida a acudir a les urnes perquè "votar ens fa lliures i decisius". "Hui és un dia molt important perquè també la Comunitat Valenciana decideix", ha afegit la fins ara síndica de Ciutadans a les Corts, que també ha lamentat les notícies sobre la presumpta compra de vots "que desbarata la democràcia". Igualment, ha agraït el treball dels interventors, apoderats i forces i cossos de seguretat per a garantir que aquest diumenge no hi haja altercats.

El candidat de Vox a la Generalitat, Carlos Flores, ha protagonitzat l'anècdota del matí en enganyar-se tres vegades de col·legi electoral perquè no trobava la mesa en què havia de votar. Cap a les nou i mitja s'ha dirigit al col·legi de San José de la Montaña, però inicialment no ha pogut exercir el dret al sufragi perquè no el trobaven al cens. Per això ha acudit al centre de votació d'enfront, però tampoc figurava en els llistats. L'incident s'ha solucionat després d'una breu confusió i Flores ha pogut depositar al quart intent la papereta a l'urna que tenia assignada, al col·legi inicial. En declaracions posteriors als mitjans, ha assegurat que "fins i tot abans" que obriren els col·legis electorals el seu partit "ha guanyat ja aquestes eleccions", perquè ha augmentat la presència entre la societat valenciana i han fet arribar el missatge de la formació "a racons en els quals mai l'havien sentit". "Ara del que es tracta és que també guanyen els valencians i Espanya, així que ànim i a guanyar", ha afegit.

A la primera ha trobat el seu punt de votació Héctor Illueca, el candidat d'Unides Podem - Esquerra Unida, que ha clavat les paperetes en dues urnes al col·legi dels Salesians de València. L'actual vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge ha dit que la jornada electoral d'aquest diumenge és "una oportunitat per a canviar la realitat i dir-los als valencians que la cara al vent, les mans al vent i els ulls al vent". Amb aquestes declaracions confiava que l'electorat acudisca a les urnes, malgrat la pluja, com ha fet ell, perquè "és important anar a votar". "La sensació que tenim és que s'ha aixecat l'esperança", assenyalava als voltants del centre de votació.

La desfilada de candidats autonòmics a l'urna l'ha tancada Joan Baldoví, presidenciable de Compromís, que ha votat a les 11:30 a Sueca. Des del col·legi electoral Cervantes, l'exdiputat valencià al Congrés s'ha mostrat "molt confiat" que els resultats d'aquest 28M permetran la renovació d'un nou govern del Botànic, l'executiu tripartit d'esquerres que integren actualment PSPV, Compromís i Unides Podem. "Crec que Compromís serà la sorpresa de la nit". Així ho ha asseverat el cap de llista de la coalició valencianista, que creu que el de hui serà "un dia històric en les votacions". Per això, ha animat tota la gent a "fer un acte de valentia" i anar a votar per a expressar qui volen que estiga al capdavant de la Generalitat i dels pobles.

També et pot interessar

stats