Desestimada la petició de retirar a Torra la credencial de diputat del Parlament català

La Junta Electoral de Barcelona rebutja, amb un vot particular, les peticions d'inhabilitació presentades pel PP, Cs i Vox.

Imatge d'arxiu del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, al Parlament català
Imatge d'arxiu del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, al Parlament català / David Zorrakino (Europa Press)

La Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona ha desestimat les peticions del PP, Ciutadans i Vox per a retirar-li la credencial de diputat del Parlament al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que ha sigut inhabilitat recentment, tot i que la sentència no és ferma.

La JEP s'ha reunit aquest dimarts per a abordar les sol·licituds d'inhabilitació a Torra després de ser condemnat per desobediència per no retirar la pancarta i el llaç groc de la Generalitat en període electoral.

En una resolució, la Junta Electoral recorda que la sentència que condemna el president Torra a un any i mig d'inhabilitació per a exercir un càrrec públic no és ferma, i que “no es donen els supòsits per a procedir a retirar-li la seua credencial com a diputat fins que la causa judicial no haja conclòs”.

El dret de sufragi passiu està "dotat del màxim grau de protecció jurídica"

Després d'indicar que el dret de sufragi passiu és un dret fonamental reconegut per la Constitució i que està "dotat del màxim grau de protecció jurídica", la Junta Electoral recorda que "no hi ha precedent" que avale l'aplicació de la retirada de la credencial d'un diputat que a més és president del govern d'una comunitat autònoma.

Segons explica la resolució, la junta no pot ignorar que la pèrdua de condició de diputat va associada a la pèrdua de condició de president i adverteix que les causes de cessament com a president de la Generalitat estan regulades en l'article 67.7 de l'Estatut de Catalunya, "on només es contempla el cessament en virtut del compliment d'una pena d'inhabilitació per sentència judicial ferma".

A més, puntualitza que s'ha de tindre en compte que, a diferència dels casos d'alcaldes condemnats per corrupció, Torra ha sigut condemnat per desobediència a una pena de 10 mesos de multa i un any i sis mesos d'inhabilitació. "Això constitueix penalment la condemna per un delicte de caràcter menys greu d'acord amb el que es disposa en l'article 33.3 del Codi Penal", segons la resolució.

La decisió es pot recórrer davant de la JEP abans d'acabar el 27 de desembre.

Torra visita als presos independentistes per a felicitar-los el Nadal

D'altra banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha visitat aquest dimarts l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la presó de Mas d'Enric, i els presos independentistes tancats a la presó de Lledoners, per felicitar-los el Nadal. Al centre penitenciari de Lledoners ha tingut trobades amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

També et pot interessar

stats