La desena legislatura s'inicia aquest dijous amb la constitució de les Corts

S'estrena l'hemicicle valencià més fragmentat i plural de la història.

VÍDEO | La desena legislatura s\'inicia aquest dijous amb la constitució de les Corts

Aquest dijous 16 de maig s'estrena l'hemicicle valencià més fragmentat i plural de la història amb la participació de 6 formacions polítiques diferents. El Partit Socialista, amb 27 escons; el Partit Popular, amb 19; Ciutadans, amb 18, 17 en té Compromís. Vox, que irromp per primera vegada en la cambra, en té 10 i deixa Unides Podem-Esquerra Unida com a sisena força, amb 8 diputats. 

A partir de les 10:30 del matí començarà la sessió constitutiva de la desena legislatura de les Corts. Es tracta d'un acte solemne  amb dues parts ben diferenciades. 

Primera part: promesa o jura dels càrrecs

L'esdeveniment comença amb la salutació del lletrat major que posteriorment s'encarrega de cridar als membres de la mesa d'edat, formada pels diputats de major i menor edat de l'hemicicle. Vicent Soler, del PSPV, de 69 anys, en serà el president i l'acompanyaran com a secretaris els dos diputats més joves, Aitana Mas, de Compromís, de 28 anys, i Jesús Salmerón, de Ciutadans, de 27. Aquesta mesa provisional s'encarregarà de coordinar les votacions en les quals s'elegiran les persones que ocuparan la presidència de la cambra autonòmica, les dues vicepresidències i les dues secretaries. 

Abans de començar amb la promesa o jura del càrrecs, els 99 diputats, dels quals 53 s'estrenen aquesta legislatura, ocuparan els seus escons i esperaran a ser nomenats per un dels secretaris encarregat de llegir la llista amb el nom de tots els membres electes. Soler, com a president de la mesa d'edat encentarà els discursos de la nova legislatura. 

Aquesta primera part acaba amb la promesa o jura del càrrec, que ha de fer-se seguint la fórmula reglamentària...: "Jo (nom i cognom) jure/promet que aitant com tindré el càrrec de diputat/diputada acataré la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardaré fidelitat a la Generalitat". Els primer que el jurarà o el prometrà serà Vicent Soler.

Segona part: constitució de la mesa de les Corts

En la segona part de l'acte es procedeix a constituir la mesa de les Corts, el màxim òrgan de govern del Parlament valencià, la cambra on es debaten i es decideixen les lleis.  Està formada per 5 persones: 1 president o presidenta, 2 vicepresidents o vicepresidentes i 2 secretaris o secretàries, i per primera vegada ha de ser paritària per llei.

Enric Morera, de la coalició Compromís, revalidarà el càrrec de president de les Corts, ja que així ho han acordat PSPV, Compromís i Unides Podem. María José Salvador, serà la vicepresidenta de les Corts a proposta del PSPV. El Partit Popular ha proposat Jorge Bellver per a l'altra vicepresidència. Luis Arquillos, de Ciutadans, serà secretari segon i Unides Podem-Esquerra Unida anunciarà aquest dijous la secretària primera, escollida per votació telemàtica en el Consell Ciutadà. 

Quin paper té el president de les Corts?

Per protocol, el president de les Corts és la segona autoritat de la Comunitat Valenciana després del president de la Generalitat i per això, se li dona el tractament de Molt Excel·lent. És el responsable de moderar el debat a la cambra, una funció que de vegades és més difícil del que sembla. 

Com marca el reglament, el discurs del president de les Corts tancarà l'acte. A partir d'ací comença el procés per a designar el pròxim president de la Generalitat. Els grups parlamentaris tindran un termini de 12 dies per a presentar davant la mesa propostes de candidats a la presidència de la Generalitat, d'acord amb el que recull el reglament del parlament autonòmic. 

En els pròxims dies, Morera es dirigirà al rei, al Senat i al govern espanyol per a comunicar-los que la Comunitat Valenciana ja té nou parlament.

També et pot interessar

stats