Desbloquejada la constitució d’un nou govern a Catalunya

La designació de quatre nous consellers sense càrregues judicials posa fi a la paràlisi política provocada per l'article 155.

Quim Torra i Elsa Artadi
Quim Torra i Elsa Artadi / Marta Pérez (Efe)

El president de la Generalitat catalana, Quim Torra, va decidir desbloquejar la formació del govern a Catalunya i va signar un nou decret de nomenaments en què substitueix els exconsellers que estan a la presó, Jordi Turull i Josep Rull, i els que estan a Bèlgica, Toni Comín i Lluís Puig. Una decisió motivada per la negativa del govern espanyol a publicar els seus nomenaments en el diari oficial.

Ara, els nomenaments han de ser publicats en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, ja que cap de les persones que en formem part tenen càrregues judicials. La presa de possessió podria celebrar-se després de la moció de censura. La raó està en el fet que dues de les conselleres nomenades, Ester Capella i Teresa Jordà, són diputades d’Esquerra Republicana al Congrés i haurien de renunciar al seu escó per a prendre possessió.

Un govern més paritari

Amb els canvis efectuats, el nou executiu català comptarà amb sis conselleres i set consellers. Així, es posa solució a la falta de paritat dels anteriors nomenaments, un fet que havia sigut molt criticat.

Elsa Artadi (JxCAT) serà ara la consellera de Presidència i portaveu, i entren al govern Àngels Chacón (PDeCAT), Laura Borràs (JxCAT), Alba Vergés (ERC) i Damià Calvet (JxCAT).

En l’acte de lliurament del premi català de l’any, Torra va anunciar que en la primera reunió de govern es prendrà la decisió d’interposar una querella per prevaricació contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per haver impedit la publicació en el diari oficial de l’anterior decret de nomenaments.

El govern espanyol ha destacat que ha sigut la seua fermesa i determinació a l'hora de defensar la legalitat el que ha permés que els ciutadans catalans tinguen "un govern en condicions de complir les seues obligacions i atendre les seues responsabilitats".

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assenyalat que La Moncloa retirarà l’aplicació de l’article 155 només prenga possessió el nou executiu.

També et pot interessar

stats