Denuncien que l'Ajuntament de Cervera del Maestrat remodele una plaça amb dues oliveres mil·lenàries

La llei valenciana del patrimoni arbori confereix protecció a qualsevol exemplar d'arbre que supere els 350 anys.

Obres de reurbanització de la plaça de les Fàbriques de Cervera del Maestrat
Obres de reurbanització de la plaça de les Fàbriques de Cervera del Maestrat / Europa Press.

L'associació Maestrat Viu i el senador de Compromís, Carles Mulet, han criticat l'Ajuntament de Cervera del Maestrat per anunciar la "plantació de dues oliveres mil·lenàries" en la reforma d'una plaça de la localitat, un fet que consideren que incompliria la llei de patrimoni arbori de la Comunitat Valenciana.

El passat 23 de novembre, el consistori va anunciar la remodelació de la plaça de les Fàbriques, que consistiran en l'anivellat de superfícies, la col·locació de paviment i voreres de pedra, la creació de rampes d'accés i la introducció de mobiliari urbà. A més, la publicació en xarxes socials afig que, "com a novetat, cal destacar la plantació de dues oliveres mil·lenàries i la col·locació de dues estàtues de pedra del reconegut escultor cerverí Agustí Ballester".

Mulet ha demanat conéixer d'on s’arrancaran els exemplars mentre que Maestrat Viu ha denunciat que si aquests arbres s'arranquen del terme municipal de Cervera i es desplacen del seu entorn a l'àrea urbana, el consistori estaria "incomplint" la llei valenciana. No obstant això, l'Ajuntament ha apuntat que en territori català, a vint-i-cinc quilòmetres del municipi, la llei "no protegeix exemplars monumentals i s'estan produint contínuament espolis".

La normativa del patrimoni arbori, aprovada en 2006, confereix protecció a qualsevol exemplar d'arbre que es trobe en el territori valencià que supere els 350 anys. Així mateix, estableix que "arrancar o trasplantar" arbres protegits, així com "modificar físicament o l'entorn de manera que es provoquen danys als exemplars" són infraccions molt greus, que poden donar lloc a sancions de 100.001 i 500.000 euros.

També et pot interessar