Delgado "passa pàgina" sobre l'assumpte Villarejo i assegura que desconeix a què es refereix amb la "famosa traca final"

La ministra de Justícia defensa l'autonomia de la fiscalia en la crisi catalana i insisteix que el decret sobre Franco és només d'exhumació.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, en el desdejuni informatiu d'aquest dilluns | Eduardo Parra (Europa Press)
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, en el desdejuni informatiu d'aquest dilluns | Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha manifestat aquest dilluns que ha "passat pàgina" respecte de la filtració de les converses amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo, i que desconeix que és la famosa "traca final" que aquest ha amenaçat a traure des de la presó, on està des de fa quasi un any per orde de l'Audiència Nacional, que l’investiga per diversos delictes.

Delgado ha assegurat que se "sent plenament amb el suport" i que no tem més filtracions de converses amb el comissari d’un dinar de 2009 on estaven presents l'exjutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, i comandaments policials. "No tinc ni idea", ha conclòs en un desdejuni informatiu organitzat per Europa Press, on ha assenyalat que no s'ha sentit afectada "gens ni miqueta" en la seua relació amb els operadors jurídics per allò publicat sobre aquest tema.

No pensa el mateix el portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, que també aquest dilluns ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez "s'hauria de fer mirar" la continuïtat de Dolores Delgado al capdavant del Ministeri de Justícia. Així ho ha assenyalat Joan Baldoví en declaracions a À Punt NTC Matí, en referència als àudios en què Delgado parlava d'un viatge a Cartagena d'Índies en què membres de la fiscalia i del Tribunal Suprem prengueren copes amb menors de 17 anys. Baldoví ha assenyalat que aquests fets s'haurien d'haver posat en coneixement de les autoritats pertinents. 

Insisteix en la "plena autonomia" de la fiscalia

En la trobada amb mitjans de comunicació d'aquest dilluns, la titular de Justícia ha apuntat que les comunicacions amb la Fiscalia General de l'Estat són "transparents" i es realitzen a través dels mecanismes establits en l'Estatut orgànic del ministeri fiscal (EOMF) per a respectar la "plena autonomia" del ministeri públic pel que fa al govern.

"Una trucada de telèfon està bé per a felicitar l'any", ha ironitzat Delgado per a destacar la importància que la Fiscalia General de l'Estat treballe de forma autònoma.

Dolores Delgado ha negat en diverses compareixences públiques que l'executiu de Pedro Sánchez haja donat instruccions als fiscals sobre el processament dels polítics sobiranistes i ha apuntat que tota la informació que ha sol·licitat a la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, l’ha sol·licitada "amb transparència i amb els mecanismes establits”.

Suport "absolut" als jutges i fiscals de Catalunya

La ministra de Justícia també ha assegurat que el seu "suport" a tots els operadors jurídics de Catalunya "és absolut", i ha anunciat que viatjarà pròximament a Catalunya per a expressar personalment el suport a la labor que realitzen.

Així ha volgut posar fi al malestar que han manifestat jutges i magistrats catalans per la suposada falta de suport del govern central a la seua labor. 

La ministra Delgado no s'ha volgut pronunciar sobre la situació processal dels polítics sobiranistes, que en breu veuran com el Tribunal Suprem dictarà l'acte d'obertura del judici oral, però sí que ha assegurat que des del govern "no es donaran instruccions a ningú", i ha declinat parlar sobre la postura que adoptarà l'Advocacia de l'Estat. 

El decret sobre Franco és només d’exhumació

Sobre la possibilitat que el cos de Francisco Franco isca del Valle de los Caídos per a ser soterrat finalment a la catedral de l'Almudena, la titular de Justícia ha afirmat que el reial decret del govern espanyol és d'exhumació, i no de "reinhumació", i ha afegit, "sobre la segona part, ja hi veurem".

La titular de Justícia ha explicat que s'estan estudiant totes les possibilitats i que actualment encara està en marxa el termini de les al·legacions que han de presentar les persones legitimades, en clara al·lusió a la família Franco.

Direcció General de Memòria Històrica

En la mateixa jornada, Delgado ha assegurat que el seu ministeri dona molta importància a l’anomenada memòria històrica. "Es comença per l'oblit i s'acaba per la indiferència", per això aquest país ha de reprendre-la amb serietat i dignitat.

En aquest interés ha justificat la creació d'una Direcció General de Memòria Històrica en el seu departament, entre els plans de la qual ha destacat la publicació del nombre d'exhumacions i el cens oficial de víctimes de la Guerra Civil, que han de tindre una oficina de suport i de millora de l'accés als arxius històrics, entre altres.

També et pot interessar

stats