Delgado insinua que les gravacions en què es refereix a Grande-Marlaska en termes homòfobs podrien estar manipulades

La ministra de Justícia afirma que el responsable d’Interior és el seu amic i nega que els àudios parlen d’ell.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado
La ministra de Justícia, Dolores Delgado / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha insinuat que les gravacions publicades aquest dimarts i en què se l’escolta referir-se al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en termes homòfobs, podrien estar manipulades. 

En un desdejuni informatiu al Club Siglo XXI, a Madrid, la responsable de Justícia ha negat que els àudios que ha revelat el mitjà digital Moncloa.com sobre una conversa informal entre ella i l’excomissari José Manuel Villarejo que es va produir el 2009, es referisquen a Grande-Marlaska. En la filtració s’escolta com Delgado, aleshores fiscal de l’Audiència Nacional, anomena el seu company de gabinet (que en aquell moment era magistrat de l’Audiència Nacional) com a “maricó”. 

“Ara apareixen unes gravacions d’un dinar en què vaig participar fa nou anys i de les quals no tenim els àudios complets. Hi ha trossos d’àudio encavalcats, apegats, en què s'afirmen determinades coses que tothom que em conega sap que no es refereixen a ell [Grande-Marlaska]”, ha assegurat Delgado. Per això, ha advertit que arribarà “al fons de l’assumpte”. 

La titular de Justícia ha deixat clar que el ministre de l’Interior és el seu amic, que es coneixen des de 2004 i que el respecta en l’àmbit personal i professional. Ha explicat que es troba “molt dolguda” amb la situació perquè l’estima i que ja ha parlat sobre el tema amb ell. També ha descartat abandonar el càrrec perquè té el "suport" tant del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com de la resta de ministres que integren l'executiu.

A més, ha manifestat que tant ella com el Govern d’Espanya tenen com a objectiu treballar “per a canviar el món” i “pel servei públic” i ha garantit, potser en una referència velada a l’excomissari, que “ningú” ho impedirà. Pel que fa a la reprovació que ha impulsat el PP i que previsiblement tirarà avant aquesta vesprada al Senat, ha denunciat que se li retrau haver treballat per la sobirania de la jurisdicció a Espanya. 

Els àudios fets públics aquest dimarts s’uneixen a unes altres gravacions que ja es coneixien sobre un dinar d’agraïment que Villarejo, hui en presó preventiva en el marc de l’operació Tàndem, va organitzar per haver rebut una medalla al mèrit policial. L’exmagistrat Baltasar Garzón també hi estava present. 

El Ministeri de Justícia va atribuir dilluns les filtracions a “l’estratègia processal” de l’excomissari Villarejo, que consisteix a “atacar l’Estat i les seues institucions”. La ministra Delgado ja ha sol·licitat comparéixer en el Congrés dels Diputats per a aclarir la seua vinculació amb l’excomissari. 

Sessió de control al Senat

A més d’enfrontar-se a la moció en què el PP demana la seua reprovació per no haver defensat adequadament el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, la ministra de Justícia haurà de contestar aquest dimarts de vesprada tres preguntes que li formularan el PP, EH Bildu i Units Podem durant la sessió de control del Senat.

En concret, Dolores Delgado haurà d’aclarir els dubtes de l’oposició sobre la concessió d’indults a persones condemnades per rebel·lió, sobre unes declaracions del relator especial de l’ONU, Fabián Salvioli, en què assenyalava que no hi ha cap impediment per a jutjar els crims franquistes, i, en tercer lloc, sobre l’adhesió d’Espanya a la Convenció de l’ONU de 1968 sobre l’imprescriptibilitat dels crims de guerra i els de lesa humanitat.

També et pot interessar

stats