El Defensor del Poble insta la Generalitat de Catalunya a retirar els llaços grocs dels edificis públics

El Defensor del Poble recorda que la institució ja ha començat a rebre i tramitar queixes sobre l'ús de símbols ideològics als edificis públics.

La institució insta per tant la Generalitat de Catalunya a retirar els llaços grocs després de tractar-ho en la Junta de Seguretat
La institució insta per tant la Generalitat de Catalunya a retirar els llaços grocs després de tractar-ho en la Junta de Seguretat

El Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, ha contestat d'urgència a la petició d'empara presentada per Ciutadans el dijous 30 d'agost sobre la presència de llaços grocs i altres símbols ideològics en institucions i l'espai públic de Catalunya. El Defensor del Poble ha afirmat que el principi de neutralitat ideològica propi d'una societat pluralista és "incompatible amb la presència als edificis i espais públics de símbols d'una ideologia". 

La institució insta per tant la Generalitat de Catalunya a retirar els llaços grocs després de tractar-ho en la Junta de Seguretat que se celebra aquest dijous en la qual es reuniran l'Estat i la Generalitat de Catalunya. Així ho ha assenyalat en una declaració institucional, davant els recents esdeveniments a Catalunya, i en la qual ha mostrat "la seua preocupació pel deteriorament de la convivència als espais públics catalans".

En la seua declaració, el Defensor ha reclamat als poders públics de Catalunya que respecten "el principi de neutralitat ideològica que ha de regir qualsevol societat lliure, oberta, democràtica i tolerant".

Queixes sobre l'ús de símbols als edificis públics

El Defensor del Poble ha recordat que la institució ja ha començat a rebre i tramitar queixes sobre l'ús de símbols ideològics als edificis públics. 

De fet, exposa que al principi d'agost el Defensor va emparar a un ciutadà que es queixava de la instal·lació de llaços grocs en la façana de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. El Defensor va escriure a la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya afirmant que "la llibertat d'expressió de les persones en instal·lacions públiques té un límit en el principi de neutralitat ideològica dels poders públics, que no són partits polítics o entitats de la societat civil". 

A més, ha indicat que "els ciutadans que hi acudeixen (hospitals, instal·lacions policials, delegacions d'Hisenda i un llarg etcètera) tenen una pluralitat de posicions sobre les més diverses qüestions, totes les quals han de ser respectades sense que ningú puga sentir-se molest o alié a la institució pública que es tracte, que és de tots i per a tots".

El Defensor condemna les agressions

Francisco Fernández Marugán ha condemnat les agressions patides per una ciutadana que retirava llaços grocs a Barcelona  i per un treballador valencià de Telemadrid en el transcurs d'una manifestació i ha desitjat que la pròxima Junta de Seguretat Estat-Generalitat (dijous 6 de setembre) aborde la situació derivada de l'ús i retirada de símbols de contingut ideològic en els espais públics.

Un estat de dret està sotmés a regles de divers contingut per a garantir que siga "un espai compartit", ha afirmat Fernández Marugán. A més, ha assegurat que "els drets de reunió i manifestació o el d'ús dels espais públics no són il·limitats precisament per a preservar la seguretat i la convivència".

Els col·lectius de periodistes també van condemnar les agressions a professionals de la comunicació. L'endemà de l'agressió, el càmera de Telemadrid agredit va presentar una denúncia amb un informe mèdic de lesions.

També et pot interessar

stats