El Defensor del Poble acusa el Consell d'incomplir els tràmits compromesos sobre menors tutelats

CIE No exigeix a l'administració que adopte les mesures necessàries perquè els afectats pugen accedir a la documentació a què tenen dret.

El CIE de Sapadors / Arxiu
El CIE de Sapadors / Arxiu

La Generalitat ha incomplit el compromís adquirit el passat mes de gener amb la Fiscalia General de l'Estat per a agilitar l'obtenció d'autoritzacions de residència a menors tutelats, segons consta en l'última notificació que el Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, ha remés a la plataforma cívica Campanya pel Tancament dels Centre d'Internament d'Estrangers (CIE).

El Defensor del Poble va iniciar una investigació després de les queixes presentades per CIE No per les deportacions de deu menors tutelats, alguns d'ells internats prèviament al CIE de Sapadors, i que en complir la majoria d'edat es veuen obligats a abandonar el centre d'acollida. La queixa es va traslladar el passat novembre a la Fiscalia General de l'Estat "a la vista de la quantitat de menors tutelats per la Comunitat Valenciana que arriben a la seua majoria d'edat sense comptar amb l'autorització de residència a què tenen dret, el que dificulta tant l'assignació d'un recurs per a extutelats, com l'accés a ajudes i la continuïtat del procés iniciat mentre eren menors", explica la plataforma en un comunicat.

El Defensor del Poble va tornar a denunciar al gener aquesta situació davant la Fiscalia General a causa de la "falta de resposta adequada per part de la Generalitat". La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, responsable de la tutela d'aquests menors, va convocar eixe mes una reunió, en què participaren el fiscal en cap i la fiscal delegada, i l'informe assegura que es va comprometre a agilitzar els tràmits. També va anunciar que mensualment remetria a la Fiscalia "els llistats dels menors en aquesta situació, amb informació actualitzada de les gestions practicades". Ara CIE No lamenta que el Defensor del Poble envie un informe amb data de 18 de març en què parla de la "sistemàtica falta de tramitació a la Comunitat de l'autorització de residència dels menors estrangers no acompanyats".

Preguntada pel tema, des de la Conselleria han defés que per a tramitar el permís de residència, la llei d'estrangeria estatal demana una documentació que els menors sovint no tenen, com ara el passaport, i que cal sol·licitar a les ambaixades, que no sempre responen, o tarden a fer el tràmit. També han recordat que tot allò relacionat amb els permisos de residència de les persones majors d'edat depén d'una norma estatal que la Generalitat ha demanat que es modifique per a agilitzar els tràmits. 

També et pot interessar

stats