Les defenses del cas Brugal demanen que es declaren nul·les les escoltes telefòniques

Asseguren que les intervencions telefòniques en què es basa l'acusació són "injustificades" i vulneren drets fonamentals.

La fiscalia demana una pena de 37 anys per a Ángel Fenoll, empresari beneficiat per l'adjudicació del servei de recollida del fem a Oriola | À Punt Mèdia

L'Audiència Provincial d'Alacant, amb seu a Elx, ha iniciat aquest dimarts el juí per les suposades irregularitats en l'adjudicació de la recollida del fem a Oriola. És la primera peça separada del cas Brugal que arriba a juí en que la fiscalia demana una pena de 37 anys per a Ángel Fenoll, l'empresari beneficiat per l'adjudicació del servei.

Els advocats defensors que han intervingut en la primera sessió han coincidit a demanar la nul·litat les escoltes telefòniques dels principals imputats en aquesta macrocausa. Consideren que s'han vulnerat drets fonamentals com el de la tutela judicial efectiva i el dret a l'honor i a la intimitat dels 34 processats que seuen a la banqueta.

La defensa de Fenoll ha sigut la primera a intervindre en la primera jornada de la vista oral que es dedicarà a les qüestions prèvies. Segons ha manifestat, aquestes punxades telefòniques "no tenen motivació" ja que al principi es van autoritzar entorn dels fems d'Oriola però molt prompte es van convertir "a veure el que queia en el sac de la investigació".

Per al lletrat, l'acusació es basa en "rastrejos preventius" que no estan emparats per la llei ja que no es van definir prèviament els delictes que es perseguien. L'argumentació sosté que les punxades telefòniques es van motivar en el "calaix de sastre" que engloba la "corrupció política" però sense citar delictes concrets, com poden ser el suborn, prevaricació o malversació.

"Eren escoltes que s'anaven retroalimentant", la qual cosa, ha assenyalat citant diversa jurisprudència, resulta "desproporcionat" i "inaudit".

A més, ha manifestat que se suma el prolongat secret de les actuacions durant la instrucció, durant 36 mesos des de la primavera de 2007 i 2010, la qual cosa tampoc veu justificat i creu que ha perjudicat el seu defés.

En el banc dels acusats s'assenten 34 persones, 15 dels quals ocupaven un càrrec públic quan ocorregueren els fets. Hi ha 22 advocats defensors, dos fiscals anticorrupció, l'advocat de l'acusació particular que representa l'Ajuntament d'Oriola i centenars de testimonis.

També et pot interessar

stats