La defensa de Cifuentes presenta un certificat acadèmic que acredita que va superar el màster

Comença el juí contra l'expresidenta de la Comunitat de Madrid per falsificar el seu expedient acadèmic.

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, arriba al jutjat
L'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, arriba al jutjat / David Fernández (Efe)

L'advocat de Cristina Cifuentes, José Antonio Choclán, ha aportat un certificat acadèmic de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid (URJC) que acredita que l'expresidenta de la Comunitat de Madrid va superar les assignatures i el treball final del màster (TFM) que va cursar el 2012.

La documentació es va presentar divendres juntament amb l'agenda de l'exdirigent regional en l'etapa de delegada del govern, segons ha explicat Choclán en les qüestions prèvies del juí que des d'aquest dilluns seu a la banqueta dels acusats Cifuentes, la professora del màster Cecilia Rosado i l'exassessora de la Conselleria d'Educació, María Teresa Feito.

L'exdirector del màster, Álvarez Conde, qui també figurava entre els acusats va morir l'abril de 2019 durant el procés d'investigació judicial.

El tribunal de la Secció 15 ha acordat admetre la pràctica de la prova, tot i l'oposició de l'advocat de la URJC i la Fiscalia ha sol·licitat que l'informe de l'anàlisi de l'USB es trasllade a la policia judicial del ministeri públic perquè es contraste.

L'expresidenta de Madrid i ara tertuliana televisiva, que no ha volgut fer declaracions als mitjans de comunicació a l'arribada al jutjat, s'enfronta a una pena de tres anys de presó i una multa de vora 30.000 euros (50 euros al dia durant 20 mesos). El ministeri públic considera Cifuentes inductora de la falsificació de l'acta que acreditava una defensa del TFM "que mai es va produir" i que va exhibir en diversos mitjans i xarxes socials "per a evitar les nefastes conseqüències polítiques a les quals hauria d'enfrontar-se".

Aquesta maniobra va produir-se com a reacció d'una notícia d'elDiario.es que informava que Cifuentes no havia completat el màster.

La persona que va falsificar l'acta, segons va admetre durant la investigació judicial, la professora Cecilia Rosado, ha sigut la primera que ha declarat en la vista oral. Aquest reconeixement dels fets li ha permés una reducció en la petició de pena a 21 mesos de presó. Rosado ha posat la il·legalitat que va acceptar fer en el context de la difícil relació que mantenia amb Álvarez Conde i el temor de represàlies en la seua carrera professional.

L'exprofessora de la URJC ha repetit el relat que ja va traslladar en seu judicial i que apuntala la versió de la versió de la Fiscalia, segons el qual va rebre instruccions del seu superior, el catedràtic de Dret Constitucional Álvarez Conde, que dirigia l'Institut de Dret Públic que organitzava el màster, perquè falsificara una acta a fi d'acreditar que Cifuentes havia completat el màster. L'orde es va traslladar el 21 de març de 2018 després que Conde i el rector de la URJC defengueren en roda de premsa que la universitat havia actuat correctament.

L'exassessora de la conselleria d'Educació, M. Teresa Feito, que havia sigut professora de la URJC i mantenia una bona relació amb el rector i part del claustre, va fer d'intermediària entre Cifuentes i Álvarez Conde. Ara s'enfronta a tres anys de presó.

També et pot interessar

stats