El debat de política general continua amb el vot de quatre diputats de JxCat en suspens

La fórmula de delegar el vot que vol el partit català no té l'aval dels lletrats.

La fórmula de delegació de vot que vol JxCat no té l'aval dels lletrats
La fórmula de delegació de vot que vol JxCat no té l'aval dels lletrats

El debat de política general es reprendrà aquest dimarts amb la controvèrsia sobre el dictamen del Tribunal Suprem, que ha deixat en suspens els drets de l'expresident Carles Puigdemont i de cinc diputats independentistes més.

Els quatre diputats de JxCat afectats han presentat un escrit per a delegar el vot, una maniobra que no té l'aval dels lletrats de la cambra, perquè creuen que suposa incomplir l'acte dictat pel magistrat Pablo Llarena.

Diversos grups de l'oposició han anunciat mesures judicials contra aquesta iniciativa. Si no retiren la delegació de vot, el PSC recorrerà al Tribunal Constitucional i Ciutadans presentarà una querella contra els membres sobiranistes.

Tres hores abans de començar el ple, a les 12:00, es reunirà la mesa per abordar assumptes ordinaris i, previsiblement, l'informe sobre aquest afer que el president del Parlament ha demanat als lletrats, que, si mantenen el mateix criteri, tornaran a rebutjar el vot delegat proposat per JxCat.

Al marge de les iniciatives judicials del PSC i Ciutadans, la controvèrsia se centra en si el Parlament comptabilitzarà els quatre vots delegats de JxCat. Si ho fa, les votacions podrien ser impugnades; si no ho fa, l'independentisme perdria la majoria absoluta.

Abolició de la monarquia i referèndum pactat

En el ple debatran i votaran desenes de resolucions presentades pels grups. Entre altres, una de JxCat que demana que la cambra reprove el rei -pel discurs del 3 d'octubre de 2017- i advoque per abolir la monarquia.

Altres resolucions destacades les impulsen també JxCat i ERC: volen que el Parlament reclame un referèndum pactat al govern espanyol, encara que no fixen l'ultimàtum d'un mes que el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va llançar al president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, la setmana passada.

La cambra també votarà propostes de la CUP i Ciutadans que demanen reprovar o destituir el conseller d'Interior, Miquel Buch, pels dispositius policials recents, com el dels incidents davant de les portes del Parlament, el passat 1 d'octubre.

També et pot interessar

stats