Debat per la monarquia en la política valenciana hores abans que els reis visiten la Comunitat Valenciana

La vicealcaldessa de València demana un debat "públic, obert i tranquil" sobre la Corona i considera que la imatge de la institució ha canviat.

VÍDEO | Debat per la monarquia en la política valenciana hores abans que els reis visiten la Comunitat Valenciana

A unes hores de l'arribada dels reis a la Comunitat Valenciana aquest divendres, en el marc de la gira que estan fent per tot el país després de la pandèmia, s'aviva la polèmica entre monarquia o república en l'esfera política valenciana. "Es justifica hui l'excepcionalitat democràtica que suposa la monarquia?". És una de les preguntes que planteja en una carta oberta que ha dirigit al seu partit la secretària general del PSPV-PSOE a València, Sandra Gómez. La també vicealcaldessa de la ciutat convida el partit socialista a obrir el debat sobre la corona i a poder donar el seu punt de vista sobre una institució "amb excepcions hereditàries". Opinions que, assenyala, també estan al carrer, entre la ciutadania.

Aquest dijous, en una entrevista concedida a la ràdio d'À Punt, Gómez ha contextualitzat la proposta. La responsable socialista ha explicat que la monarquia és un dels temes tabú que hi ha a "la societat espanyola, als partits i als mitjans de comunicació". I creu que davant les últimes notícies cal obrir el debat "del país que volem". La vicealcaldessa ha valorat el paper de la monarquia en la Transició política però també ha remarcat que la imatge de la Corona "ha canviat". Gómez ha tornat a dir que és un debat pendent per a la societat espanyola. "Falta una reflexió i una opinió i un debat públic, obert, tranquil sobre el nostre model d’Estat", ha defensat, davant els micròfons d'À Punt.

A més, preguntada per les veus que demanen que es lleven determinats noms de la Corona en punts de la ciutat de València, Gómez ha afirmat que no té intenció de "fer una esmena al passat".

Les declaracions de Gómez han ampliat l'opinió que la dirigent socialista va publicar en eldiario.es el passat dimarts en què demanava normalitzar el debat en el PSOE, "un debat necessari sobre el model d'Estat". "El risc de tindre un cap d'Estat que no m'agrada és com el de tindre un govern al qual no he votat, un risc que val la pena defensar contra qualsevol", argumenta. Gómez, que s'ha declarat obertament republicana, ha indicat que ha decidit posar damunt la taula el tema perquè "si hi ha un partit que té la capacitat de normalitzar-lo" és el PSOE.

Agrega que l'opinió que expressa és "adequada, equilibrada i assenyada" i apunta que no ha rebut cap interacció negativa per part d'integrants del seu partit. Creu que republicanisme i democràcia "són dues cares de la mateixa moneda", malgrat que també ha reconegut el paper que la institució va complir durant la Transició. Amb tot, creu que hauria d'estar subjecta a la seua utilitat, "al fet que sume, més que reste", i pensa que els últims esdeveniments, lligats als "dubtes sobre l'origen de la seua fortuna familiar" o la "manca d'exemplaritat", sumen punts per a plantejar-se la reflexió.

Posar veu al que es pensa en privat

El portaveu del grup socialista a les Corts, Manolo Mata, s'ha pronunciat sobre aquest assumpte, donant suport a les declaracions de Sandra Gómez. "El republicanisme és un valor del PSOE des de la seua fundació; les monarquies hereditàries, que tenen a veure amb els gens i no amb els vots, són molt discutibles, i a Espanya estem vivint un moment de reflexió", ha indicat Mata.

De la mateixa opinió és la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, que ha aplaudit la "valentia" de Gómez per "dir en públic el que molts socialistes pensen en privat". En aquest sentit, Podem aposta perquè la ciutadania puga decidir sobre el model d'Estat que vol de manera democràtica.

Des del PP han acusat la vicealcaldessa d'utilitzar la crítica a la monarquia per a acaparar notorietat, una maniobra que consideren "fora de lloc". "Sandra Gómez pretén guanyar visibilitat política amb aquesta polèmica estèril pròpia de l'esquerra radical", ha afirmat María José Catalá, líder del partit a la ciutat.

Tot en el marc en què recentment el PSOE es va alinear amb el Partit Popular, Ciutadans i Vox per a votar contra una comissió d'investigació en el Congrés sobre el rei emèrit i els seus negocis.

També et pot interessar

stats