El debat d'investidura de Pedro Sánchez serà els dies 4, 5 i 7 de gener

El candidat socialista confia eixir triat en segona volta, quan ja només necessita més vots a favor que en contra.

El debat d\'investidura de Pedro Sánchez serà els dies 4, 5 i 7 de gener
El debat d'investidura de Pedro Sánchez serà els dies 4, 5 i 7 de gener

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha fixat el debat d'investidura del candidat socialista a la presidència del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, per als dies 4, 5 i 7 de gener, en cas que, com es preveu, no aconseguisca en la primera volta la majoria absoluta necessària, fixada en 176 vots.

Aquest serà el tercer debat d'investidura a què se sotmet Sánchez, que ja va intentar sense èxit ser president al març de 2016 i el mes de juliol passat.

Després de les eleccions del 10N, el PSOE pretenia que Sánchez fóra investit president abans de Nadal. Però els temps d'Esquerra Republicana (ERC) i la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras com a eurodiputat, han anat ajornant el debat d'investidura.

Batet ja ha comunicat als representants dels diferents grups parlamentaris la previsió de celebrar el debat d'investidura dijous i que en la convocatòria formal s'inclourà l'hora d'inici.

D'acord amb el que és habitual en els plens d'investidura, el debat començarà dissabte amb la lectura de la proposta de candidat entregada pel rei a la presidenta del Congrés. A partir d'aquest moment serà el torn del candidat, que pujarà a la tribuna per a exposar a la cambra el seu programa de govern, sense límit de temps.

Posteriorment, serà el torn dels portaveus dels diferents grups, que intervindran de major a menor. El debat acabarà diumenge, quan Sánchez haja contestat a tots els grups i es realitze la votació individual, en què diran si donen suport o no la seua designació.

Fins ara l'aspirant socialista té garantit el suport del seu partit, de tots els diputats d'Unides Podem, dels sis parlamentaris del PNB, els dos de Més País-Equo i de l'únic representant del PRC. Això suposa 164 escons, que no són suficients per a eixir elegit en la primera votació de diumenge, ja que es queda a 12 escons de la majoria absoluta.

Segona volta

Així les coses, Sánchez haurà d'esperar 48 hores, és a dir, fins a dimarts, on ja tindrà més possibilitats que la seua candidatura triomfe. En la segona volta només necessita més vots a favor que en contra. En aquest cas, l'abstenció dels diputats d'ERC (13 escons) i de Bildu (cinc) li assegurarien guanyar al bloc de la dreta (PP, Ciutadans i Vox), que reuneixen 150 vots, als quals previsiblement s’haurien de sumar els huit diputats de Junts, els dos de la CUP, els tres més d'UPN i el de Fòrum Astúries.

No està clar encara què faran els diputats de Compromís, el BNG, Terol Existeix, Coalició Canària i Nova Canàries, que en el seu moment van parlar de facilitar la investidura de Sánchez. Els partits canaris són els únics amb els quals el PSOE no es va reunir en l'última ronda de contactes.

També et pot interessar

stats