David Bonvehí, nou líder del PDeCAT amb el 65,27% dels vots de l'assemblea del partit

El president de la Generalitat de Catalunya demana sacrificis i unitat al voltant del lideratge de Puigdemont.

David Bonvehí, una vegada s'ha proclamat nou president del PDeCat en la cloenda de la primera Assemblea Nacional del partit.
David Bonvehí, una vegada s'ha proclamat nou president del PDeCat en la cloenda de la primera Assemblea Nacional del partit. / Efe: Marta Pérez

La llista encapçalada per David Bonvehí per a la nova direcció del PDeCAT s'ha imposat amb el 65,27% dels vots de l'assemblea nacional del partit que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Barcelona. La candidatura del nou líder de la formació, que compta amb l'aval de l'expresident de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, ha rebut un significatiu vot de castic del qual s'ha beneficiat la proposta alternativa liderada per David Torrents, presentada a última hora i de sorpresa, que ha aconseguit un 28,9%. L'assemblea també ha aprovat acostar-se a la nova plataforma impulsada per Puigdemont, la Crida Nacional per la República.

Bonvehí ha presentat aquest matí una llista de consens amb Míriam Nogueras com a vicepresidenta del partit i 28 persones més que integren diversos sectors del partit, però on el pes dels crítics ha quedat diluït per la nombrosa presència de col·laboradors de Pascal, la coordinadora del partit que dissabte va fer un pas enrere per les pressions de Puigdemont. De fet, en la llista guanyadora hi ha tres estrets col·laboradors de Pascal en la nova direcció: Ferran Bel, Montserrat Candini i Maria Senserrich. Per contra, els consellers Miquel Buch i Damià Calvet han quedat fora perquè el plenari ha votat mantindre el règim d'incompatibilitats vigent en la formació.

Malgrat que la candidatura de Bonvehí semblava tindre-ho tot a favor, només ha obtingut dos terços dels vots emesos en el plenari del congrés mentre que la de Torrents ha aconseguit un significatiu 28,9%, el que s'interpreta com un vot de castic. La llista alternativa de Torrent criticava el desenvolupament de l'assemblea i els pactes de despatx de les últimes hores i denunciava que s'hagueren de votar llistes tancades i bloquejades a la direcció en lloc d'obertes.

Aquesta és la primera assemblea del PDeCAT des de la seua fundació, fa dos anys. El congrés ha servit per a aprovar una nova executiva i un nou rumb polític per a la formació que la conduirà cap a la Crida Nacional per la República de Puigdemont. D'això, s'encarregarà una comissió delegada formada pels tres exconsellers presos (Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn) i l'extitular de Cultura, Lluís Puig, que ha sigut avalada pel 93,9% dels vots. Durant l'assemblea, el partit ha aprovat la via unilateral i fer efectiva la república catalana “el més aviat possible” però no de manera immediata i ha rebutjat que els consellers puguen figurar en la direcció de la formació.

La cloenda del congrés ha comptat amb la presència de l'actual president de la Generalitat catalana, Joaquim Torra, que ha demanat al sobiranisme “sacrificis i unitat” al voltant del lideratge transversal de l'expresident Puigdemont que, a més, ha intervingut a través d'un vídeo gravat a Alemanya per a celebrar que el PDeCAT se sume al nou projecte polític que acaba de presentar. També ha participat un altre expresident, Artur Mas, que ha alertat que el verí de la desunió pot acabar amb el sobiranisme. Finalment, Bonvehí ha fet autocrítica sobre com s'ha desenvolupat l'assemblea i ha demanat ajuda a la militància per a adaptar-se a la Crida Nacional per la República impulsada per Puigdemont. “Que ningú tinga por de participar-hi. Es pot ser del PDeCAT i participar en la Crida", ha exclamat.

També et pot interessar

stats