La data de la investidura, clau si s'hagueren de repetir eleccions

L'hipotètic fracàs d'una votació el 17 juliol traslladaria els comicis al pont de Tots Sants.

L'hipotètic fracàs d'una votació el 17 juliol traslladaria els comicis al pont de Tots Sants.
L'hipotètic fracàs d'una votació el 17 juliol traslladaria els comicis al pont de Tots Sants.

Tot compta en l'estratègia política i el moment de la investidura no és una qüestió menor. Sobretot davant la possibilitat que es repetisquen les eleccions si Pedro Sánchez no aconsegueix els suports necessaris. Aleshores la data d'investidura determinarà també la dels nous comicis. 

El pròxim dimarts 2 de juliol el president del govern espanyol en funcions es reunirà amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per a fixar el dia de la investidura. I d'acord amb el reglament s'estima que es puga celebrar en un dels tres dimecres següents: el 10, el 17 o el 24 de juliol. Perquè dimecres? Per a donar temps a les dos votacions d'investidura  (la primera per majoria absoluta, la segona per simple) abans de convocar els comicis perquè coindisquen amb l'últim dia de la setmana. 

La Constitució Espanyola marca un termini de dos mesos des del fracàs d'una investidura abans d'iniciar una nova convocatòria d'eleccions, als quals cal afegir els dies de marge per al procediment electoral que una recent modificació del reglament ha rebaixat a 47 dies. 

Risc d'eleccions en el pont de Tots Sants

Així les coses, les tres dates de la investidura anticipen situacions ben diferents. Si es fera el 9 i 10 de juliol i el candidat no rebera els suports necessaris, el termini de dos mesos acabaria el 10 de setembre i la convocatòria d'eleccions tindria lloc el 27 d'octubre. 

Però si la investidura es fera el 16 i 17 de juliol, el termini acabaria el 17 de setembre i els comicis passarien al 3 de novembre, en ple pont de la festa de Tots Sants, un factor que podria incidir en la participació.

Finalment, ubicar el debat d'investidura el 23 i 24 de juliol suposaria esgotar el termini de dos mesos el 24 de setembre, la qual cosa situaria les noves eleccions el 10 de novembre. 

També et pot interessar

stats