Dalmau marca com a objectiu que la Comunitat Valenciana siga “territori lliure de desnonaments”

El conseller d’Habitatge planteja augmentar el parc públic i la regeneració urbana sostenible.

El conseller Rubén Martínez Dalmau, durant la compareixença a les Corts
El conseller Rubén Martínez Dalmau, durant la compareixença a les Corts / À Punt NTC

Les polítiques verdes impregnen l’inici de l’activitat parlamentària a les Corts. Després de la compareixença de la vicepresidenta Mónica Oltra, ha arribat el torn del vicepresident segon i conseller  d’Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, que s’ha sumat a l’exigència d’un finançament just però també a atendre l’emergència climàtica, “el repte més gran”, a més de marcar com a objectiu que en quatre anys les comarques valencianes siguen “territori lliure de desnonaments”.

Les línies generals dibuixades per Dalmau casen el dret a l’habitatge amb la sostenibilitat, amb una atenció especial  en col·lectius vulnerables, com els joves que no poden permetre’s pagar un lloguer i les dones que han patit violència de gènere. “En matèria d’habitatge seré molt clar. Respondrem a tres objectius: erradicar els desnonaments sense alternativa habitacional, augmentar el parc públic d’habitatge i fer una aposta ferma per a la regeneració urbana”, ha manifestat aquest matí a la cambra.

La Comunitat Valenciana, segons ha lamentat, és la tercera on més desnonaments es produeixen, fins a arribar a vora 2.500 anuals en el 2018. “Sis desnonaments al dia, sis famílies que es queden al carrer malgrat les polítiques progressistes del Botànic”, ha expressat. Per això ha avançat la creació d’un pla que facilite la mobilitat d’habitatges privats cap al sector públic i augmente la construcció de parcs públics. “No podem permetre que l’habitatge siga un motiu d’especulació ni un luxe”, ha apuntat. 

Amb un augment del preu del lloguer del 5,2% de mitjana anual, el vicepresident segon ha criticat que multitud de persones són incapaces d’emancipar-se o permetre’s pagar un lloguer sense compartir pis. Per això, segons ell, a pesar que l’administració autonòmica no té les competències completes per a fer-ho, la intenció és impulsar un pacte estatal per tal de regular el preu del lloguer.

La pobresa des del canvi climàtic

Els últims cinc anys han sigut els més calorosos des del 1940, un escenari que no deixa més alternativa que apostar per “respectar la terra” i per les energies renovables. “El canvi climàtic està relacionat amb la pobresa i les desigualtats”, ha sentenciat Dalmau, que ha criticat el continu incompliment de l’Acord de París.  Per a no abaixar la guàrdia davant de la crisi climàtica, el conseller ha presentat una bateria d’estratègies cap a la transició ecològica, com ara una arquitectura amb materials de menor impacte medi ambiental i la millora de l’eficiència energètica de les llars.

També et pot interessar

stats