Dalmau: "Ciutadans és el partit que canvia sovint de camisa; ara està ací, ara està allà"

El vicepresident segon del Consell creu que el vot de la formació taronja als pressupostos serà simbòlic.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau / À Punt NTC

L'aprovació dels pressupostos de la Generalitat es dona pràcticament per feta. La votació dels tres grups del Botànic, principals valedors d'aquests pressupostos, implicarà una majoria que no els comprometrà sobre manera.

Per la seua banda, Ciutadans també podria votar a favor després de les últimes reunions mantingudes amb el president de la Generalitat, Ximo Puig. No obstant això, per al vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, aquest fet seria poc més que simbòlic. Dalmau, que ha sigut entrevistat en Les notícies del matí d'À Punt Mèdia, ha afirmat que considera el grup de Toni Cantó com el "partit que canvia sovint de camisa” del qual ha assegurat que "ara està ací, ara està allà", referint-se als seus continus canvis de rumb en les negociacions amb els diferents partits de totes les comunitats autònomes.

Sobre els pressupostos, ha reiterat la posició del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, durant l'entrevista d'aquest dimecres també davant de les càmeres d'À Punt Mèdia, en què afirmava que havia de pagar més qui més s'havia afavorit de la crisi.

Ampliació del parc públic de la Generalitat

Un dels eixos clau del seu mandat és el d'ampliar el parc públic de la Generalitat. Dalmau ha explicat que l'objectiu és arribar als 32.000 habitatges, pels 14.000 que tenen ara mateix les autoritats.

El vicepresident segon ha detallat que en els últims set anys no s'havia ampliat el parc públic i que, en any i mig, ja han adquirit 700 habitatges; però que la intenció és incorporar-ne més de 800 l’any que ve. Per a fer això, Dalmau ha explicat que existeixen diferents mecanismes. D'una banda la promoció pública, de l'altra la compra directa a la gent o la possibilitat de tindre opcions de tanteig i retracte en la compravenda d'habitatges abans que passen a fons voltor que tinguen la finalitat d'especular.

https://apuntmedia.es/va/noticies/economia/vicent-soler-que-bildu-col-labore-es-una-victoria-postuma-d-ernest-lluch-

Aquesta estratègia va en la línia amb el que ha sigut la proposta valenciana a l'avantprojecte de llei estatal pel dret a l'habitatge, en la qual han demanat a l'Estat que busque mecanismes per a fer el mateix que s'està fent a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, Dalmau ha explicat que, amb l'ampliació del parc públic, també seria més fàcil entrar a valorar una regulació dels preus dels lloguers.

Línies nominatives per al Pla Reconstruïm Pobles

Una altra de les polèmiques per la qual han preguntat al vicepresident segon és pels criteris per a concedir ajudes als municipis que ho han sol·licitat dins de l'anomenat Pla Reconstruïm. El pla, amb una partida de 20 milions d'euros, pretén donar subvencions als ajuntaments per a rehabilitar edificis patrimonials i entorns rurals atenent criteris d'eficiència energètica i sostenibilitat.

En aquest sentit, el dubte es trobava en si s'accedia a través de concurs o de línies nominatives. Dalmau ha matisat que ho van traslladar als ajuntaments a través de línies nominatives, però que els criteris per a accedir-hi estava clar i que si un ajuntament no les ha aconseguides enguany, té la possibilitat de tornar a demanar-les l'any que ve.

També et pot interessar

stats