Les dades del CGPJ i d’Interior desmenteixen que el 69% dels violadors en grup siguen estrangers

Els informes oficials tomben l’afirmació d’Abascal, que defensava que la majoria dels agressors sexuals no són espanyols

Una manifestació de dones que protesten contra les agresssions sexuals en grup
Una manifestació de dones que protesten contra les agresssions sexuals en grup / À Punt Mèdia

“No serveix de res que oculten, perquè són dades públiques, que el 69% dels homes imputats en violacions en grup són estrangers”. Aquesta ha sigut una de les perles que ha dit aquest matí el líder de Vox, Santiago Abascal, durant la intervenció en la sessió d’investidura del socialista Pedro Sánchez.

Ara bé, no hi ha cap estadística oficial que sustente aquesta afirmació. Encara més, de les dades d’organismes com ara el Consell General del Poder Judicial o el Ministeri de l’Interior es conclou justament el contrari: la majoria dels agressors sexuals són espanyols.

D’acord amb les dades del CGPJ, dels 2.917 adults condemnats en 2018 per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, 2.184 eren espanyols i la resta, és a dir, un 25,1%, estrangers. Un segon informe oficial, el de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual a Espanya de 2017 elaborat pel Ministeri de l'Interior, també tomba l’afirmació d’Abascal.

D’aquesta anàlisi de dades que arreplega el Ministeri es conclou que un 70,1% dels detinguts o investigats per delictes sexuals eren espanyols i sols un 29,9% eren estrangers.

Vox aporta informació esbiaixada

Abascal, de la mateixa manera que va fer el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, fa uns mesos, es basa en un informe editat per Interior i elaborat per experts universitaris, que aborda només els atacs sexuals en què l'agressor era desconegut per a la víctima.

Els autors van analitzar una mostra d'atestats policials de 2010 que complien aquest supòsit i, entre altres, els que a més reflecteixen agressions múltiples. És en aquest últim grup d'agressors on el 31% era espanyol.

A més de les dades oficials que contradiuen l’afirmació d’Abascal, la portaveu socialista, Adriana Lastra, també ha desmentit la idea del líder de Vox. Durant la intervenció, li ha recordat que el 76,3% dels condemnats per violència sexual són espanyols. "El problema no és la raça ni l'origen: és el masclisme", ha remarcat Lastra.

També et pot interessar

stats