D'Alzira a Torrevella, dos exemples d'un model en revisió

Va ser el segon centre públic del conegut com ‘model Alzira’ que va impulsar el PP al capdavant de la Generalitat.

Imatge de portada: Accés a l'hospital de Torrevella

Inaugurat el 21 de novembre de 2006, el de Torrevella va ser el segon hospital públic, després del d'Alzira, que la Generalitat governada pel Partit Popular, va encomanar a la gestió privada. Va ser a través d'aquest contracte, signat el 21 de març de 2003 amb la unió temporal d'empreses Torrevieja Salud, formada entre altres per la mateixa concessionària d'Alzira, Ribera Salud, Asisa i l'empresari alacantí Enrique Ortiz. Aquest dimarts, la Conselleria de Sanitat Universal ha confirmat l'inici del procés de reversió, que es farà efectiu el 2021.

L'anomenat model Alzira consisteix a pagar a l'empresa concessionària un cànon per habitant perquè gestione centres hospitalaris construïts amb fons públics. S'ha arribat a aplicar a cinc hospitals amb les àrees d'atenció primària corresponents a Alzira, Torrevella, Dénia, Manises i Elx. En totes trobem com a gestora Ribera Salud, empresa formada inicialment per Bancaixa i la CAM, que amb el temps s'ha convertit en un gegant de la gestió d'hospitals públics, tant a la Comunitat Valenciana com a Madrid. Hui, Ribera Salud, amb seu a València, és propietat al 90% de la nord-americana Centene Corporation. Fa dos anys es va recuperar per a la xarxa pública l'hospital d'Alzira i aquest dimarts la consellera Ana Barceló ha marcat el camí perquè Torrevella faça el mateix camí.

Per a rescatar el servei, una promesa electoral, la Generalitat actual ha decidit no trencar el contracte amb l'empresa per tal d'evitar el pagament de compensacions. En comptes d'això, com a Alzira, el contracte de Torrevella expira el 15 d'octubre. I la concessió quedarà totalment extingida el 15 d'octubre de 2021.

L'Hospital de Torrevella té actualment una plantilla de 1.400 treballadors que atén una població d'uns 140 mil habitants de les comarques del Baix Segura i el Vinalopó. Els treballadors han expressat ja la seua preocupació i la consellera, conscient d’això, ha volgut calmar els ànims defensant que la plantilla de l'hospital de la Ribera des de la reversió va incrementar en 368 els llocs de treball per a pal·liar la mancança que hi havia. Les queixes s'han reduït d'un 38% a un 18% i la Conselleria ha invertit 10,5 milions d'euros en un centre d'especialitats, de salut, d'atenció primària, un nou quiròfan, nous equipaments o un equip de ressonància magnètica.

També et pot interessar

stats