La cúpula del PP condemna la violència en les manifestacions en la seu del PSOE

Ayuso demana "detindre i jutjar" els grups ultres, però també es pregunta: "És feixista defensar la teua democràcia?"

Agents detenen un grup de manifestants en la protesta davant la seu del PSOE a Madrid
Agents detenen un grup de manifestants en la protesta davant la seu del PSOE a Madrid / Eduardo Parra (Europa Press)

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha condemnat "els actes vandàlics" en la protesta davant la seu del PSOE contra una possible llei d'amnistia, que ha atribuït a "grups d'ultres", que "van trencar una manifestació pacífica", contra els quals ha demanat "que siguen detinguts i jutjats". Díaz Ayuso ha obert amb aquest pronunciament la seua primera intervenció en la sessió de control del ple de l'Assemblea de Madrid, en què també ha defensat el dret a la protesta "d'aquells que es manifesten en favor de la democràcia" i ha carregat contra els socialistes, quan el diputat Juan Lobato li ha retret que "insultar" els rivals polítics té "conseqüències". "És feixista defensar la teua democràcia?", s'ha preguntat retòricament Díaz Ayuso, acusant l'oposició de situar en la radicalitat les protestes contra les negociacions per a la investidura, per a les que ha reclamat més transparència.

Minuts abans, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, havia expressat el seu rebuig a "qualsevol classe de violència" com les que s'han produït davant durant les dues últimes nits a Madrid. "Evidentment, condemnem qualsevol tipus de violència", ja siga davant la seu d'un partit polític o als carrers, ha subratllat en una entrevista en TVE, durant la qual ha recordat que el PP ni ha convocat ni ha participat en les manifestacions, que creu que s'ha "arribat a un nivell inacceptable". Els disturbis s'han saldat amb 39 persones ferides, 30 d'elles agents de la policia i set detinguts, segons fonts policials, dades d'Emergències i de la delegació del govern a Madrid.

Les manifestacions de Díaz Ayuso i Bendondo tenen lloc després de la "rotunda condemna" que en la nit de dimarts, després dels disturbis, va expressar la secretària general del seu partit, Cuca Gamarra, en un missatge en les xarxes socials en què va afirmar que "res justifica la violència que s'ha viscut per part d'una minoria".

La condemna de Gamarra va ser més rotunda que la manifestada pel president dels Populars, Alberto Núñez Feijóo, en X, l'antiga Twitter. En el missatge, valorava que les protestes "han de partir del respecte i l'exemplaritat que sempre li va faltar al PSOE i els seus socis" i culpava del "malestar social" el president Pedro Sánchez, abans de convidar la població a una nova protesta contra l'amnistia.

"Nosaltres hem convocat els espanyols diumenge que ve en totes les capitals d'Espanya, el dia 12 a les 12 del matí, perquè, de manera pacífica, es canalitze la indignació generalitzada" pel fet que Pedro Sánchez "estiga disposat a passar moltes línies roges per a continuar sent president del govern", ha recordat Elías Bendodo en l'entrevista a TVE.

El dirigent popular considera "paradoxal" que el PSOE vulga amnistiar els actes del primer d'octubre a Catalunya, que "són molt més greus" que els que està patint a la porta de la seua seu central del partit socialista. 

Vox s'exculpa de la violència en les protestes

D'altra banda, Vox s'ha exculpat dels actes violents en les protestes atribuint al ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, tota la responsabilitat i ha animat als ciutadans a mantindre la "mobilització pacífica" als carrers.

"La violència és responsabilitat de Marlaska. En primer lloc, perquè és el que ell i Sánchez pretenien, amb les ordes polítiques de carregar i gasejar manifestants pacífics dilluns. I, en segon lloc, perquè pretenen amnistiar el terrorisme de carrer", ha defensat el líder de Vox, Santiago Abascal.

Segons ha escrit en X, cal no oblidar que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, "és el soci de Bildu i pretén donar un colp d'estat que liquida la legalitat".

"Ells són els responsables", ha recalcat i ha advertit que Vox continuarà secundant "totes les protestes de resistència pacífica contra els colpistes" convençut que "els espanyols no es quedaran de braços plegats quan Moncloa i Waterloo estan negociant les condicions per a liquidar la convivència a Espanya".

També et pot interessar

stats