CUP: "No és possible el diàleg sense qüestionar el règim del 78"

El portaveu de Navarra Suma, ha criticat durament l'acord d'investidura amb el PNB i Bildu, i ha acusat Sánchez de governar "a qualsevol preu".

La portaveu del grup parlamentari de la CUP, Mireia Vehí, al Congrés.
La portaveu del grup parlamentari de la CUP, Mireia Vehí, al Congrés.

La portaveu del grup parlamentari de la CUP ha obert el torn de rèpliques del Grup Mixt justificant el vot negatiu de la seua formació a la investidura de Pedro Sánchez. Entre els principals entrebancs a aquest suport, Vehí ha argumentat que l'acord del socialista amb Esquerra Republicana no té recorregut des del punt de vista independentista, perquè "el diàleg sense qüestionar el règim del 78 no podrà ser viable". 

En aquest sentit, Mireia Vehí s'ha sumat a les crítiques de Mertxe Aizpurua (Bildu) al discurs "autoritari" del monarca espanyol el dia 3 d'octubre i ha reclamat al president en funcions que prenga accions per a aturar la "violència contra la dissidència" a Catalunya.  

Tanmateix, la portaveu de la CUP ha fet un repàs de les propostes "progressistes", que des del seu punt de vista resulten insuficients, exposades pel candidat a la presidència i ha insistit que la majoria no són compatibles amb l'actual estabilitat pressupostària europea. Amb tot, Vehí ha dit que ens trobem en un context d’excepcionalitat democràtica i excepcionalitat de l'aparell de l'Estat. En aquest sentit, ha advertit que si es banalitza l'extrema dreta es corre el risc que aquesta marquen la línia, "com ho han fet en el Tribunal Suprem". 

Sergio Sayas, portaveu de Navarra Suma, ha criticat durament l'acord d'investidura amb el PNB i Bildu, i ha acusat Pedro Sánchez de blanquejar el terrorisme per a governar "a qualsevol preu" i d'haver pactat amb qui "ens han amenaçat, extorsionat i ens han fet mirar davall del cotxe". Sayas ha aprofitat  la seua intervenció per a assegurar que "la Guàrdia Civil no se’n va de Navarra". 

Per la seua banda, Isidro Martínez Oblanca, el diputat de Fòrum Astúries al Congrés, ha justificat el seu rebuig frontal a la investidura de  Sánchez i ha reblat cridant "Visca la Constitució", "Visca el Rei" i "Visca Espanya", que s’ha rebut amb  aplaudiments a les bancades del PP i Vox.

També et pot interessar

stats