La CUP acusa les institucions catalanes de no voler implementar la República

La formació considera que per a “avançar en la ruptura” amb l'estat espanyol cal “tornar a situar l'acció política en el carrer”.

Els CDR han tallat carreteres a l'A-7 per a commemorar l'1-O
Els CDR han tallat carreteres a l'A-7 per a commemorar l'1-O / Jaume Sellart (Efe)

La CUP ha acusat les institucions catalanes d'haver frustrat la “victòria popular” que va obtindre l'independentisme en el referèndum de l'1-O en lloc d'haver-la materialitzada, quan el que corresponia era “analitzar errors per a corregir-los” i posar en relleu aquells elements que, afirmen, podien permetre “tornar a guanyar”.

La formació ha reivindicat les mobilitzacions que es van produir a Catalunya els dies anteriors i posteriors a l'1-O, i ha criticat que “la potencialitat d'aquestes accions va quedar neutralitzada per les gesticulacions simbòliques del sobiranisme governamental”.

Així, la formació anticapitalista considera que després de les eleccions autonòmiques del 21 de desembre s'ha iniciat un canvi de cicle polític que ha canalitzat l'objectiu de ruptura amb l'Estat cap a la negociació, per la qual cosa creu que la República Catalana està actualment “en el congelador”.

“Per això el govern autonòmic no està en disposició d'implementar la República, encara que realment vulguen, ja que acatant les lleis i les regles de joc mai tindrem suficient força per a impulsar els canvis profunds que implica l'autodeterminació”, han sentenciat els cupaires.

La CUP considera que per a “avançar en la ruptura” amb l'estat espanyol i el règim del 78 cal “tornar a situar l'acció política en el carrer”, com l'1 d'octubre de 2017, i en els centres de treball, “i traure-la de les institucions” autonòmiques.

Òmnium critica les paraules de Celaá

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha qualificat de “vergonya” que la portaveu del govern espanyol, la ministra Isabel Celaá, haja afirmat que hi ha imatges falses de l'1-O. “És inadmissible que el govern del PSOE s'estiga comportant de la mateixa manera que s'ha comportat el del PP”.

Segons Mauri, fa un any es va veure la dignitat de la ciutadania defenent el dret a l'autodeterminació i “un estat que per a intentar impedir-ho va exercir una violència que va donar la volta al món”.

“Eixirem al carrer tantes vegades com faça falta per a defendre els drets, les llibertats, aquest dret a la autodeterminació i per a defendre que aquest país, si vol ser una república, ho serà, perquè la ciutadania així ho decideix”, ha proclamat.

També et pot interessar

stats