Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Cucarella alerta que és difícil que la Generalitat complisca les regles fiscals amb l'infrafinançament

El síndic de Comptes defén la capacitat de la Sindicatura per a fiscalitzar l'economia de les institucions i no considera que necessite potestat sancionadora

El síndic de Comptes, Vicent Cucarella, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El síndic de comptes, Vicent Cucarella, ha defés la capacitat de la Sindicatura per a fiscalitzar l'economia de les institucions i no considera que necessite potestat sancionadora.

Segons ha explicat a Les notícies del matí, “tenim la possibilitat de prendre mesures coercitives quan demanem informació i no ens la donen, però només el fet d'enviar l'avís és prou perquè col·laboren”.

Quan des de la Sindicatura de Comptes demanen solucionar un tema i no s'ha resolt, “el que fem a l'any següent és tornar a insistir”, ja que no poden obligar. En el cas d'una il·legalitat és diferent, segons ha afegit Cucarella, “va a la fiscalia del Tribunal de Comptes i ells actuen, encara que tarden anys a actuar”.

“Al final la nostra pressió és el fet d'estar ben considerats. Posar en dubte com per exemple un ajuntament està fent unes gestions és prou perquè l'intenten resoldre, encara que no tinguem la capacitat d'anar a multar-los per això. Quasi podríem dir que és la pena de banqueta, el fet que apareix en la premsa que la Sindicatura t'està marcant, és suficient perquè ells actuen”.

Per exemple, en el cas de la Generalitat, en l'últim informe recomanaven valorar les existències que n'hi ha als hospitals en productes farmacèutics i mèdics. “Doncs això ja han començat a fer-ho, de vegades tarden o cal millorar-lo, però van fent-ho. Nosaltres veiem que les nostres recomanacions van complint-se. Hi ha dinàmiques que cal millorar, però veiem que es va millorant”, ha apuntat.

“El nivell d'endeutament no és sostenible des de fa temps”

D'altra banda, el deute financer de la Comunitat Valenciana va créixer el 2021 en més de 3.000 mil milions d'euros i és ja de 53.000 milions d'euros.

El síndic de comptes ha destacat que aquest nivell d'endeutament “no és sostenible des de fa temps” i confia que “els valencians no hàgem de tornar aquest deute” i que hi ha hi haja “aquest rescabalament de la part que és deguda a la falta de finançament".

Segons Cucarella, els valencians tenim una motxilla darrere en deute que “és impensable que es puga tornar i no és un deute que provinga per gastar més que la resta de comunitats, sinó per un sistema de finançament autonòmic que està perjudicant-nos fa molts anys".

Per això, demana que mentre escanvia el model de finançament s'aplique “un mecanisme transitori per posar-nos com la mitjana de comunitats”.

El síndic de comptes ha alertat que és “complicat” que la Generalitat puga complir les regles fiscals amb l'actual sistema de finançament, ja que ha de “mantindre els serveis bàsics” fonamentals d'educació i sanitat.

València