La Crida elegeix Jordi Sànchez com a president en el congrés constituent

Puigdemont reclama unitat sobiranista i Torra demana a la ciutadania que es prepare per a "l'any de la unitat, la llibertat i la república".

Acte de la Crida Nacional per la República
Acte de la Crida Nacional per la República / Europa Press

La Crida Nacional per la República, el moviment polític que impulsa Carles Puigdemont, ha triat com a president l'exlíder de l'ANC, Jordi Sánchez, en presó preventiva i pendent del juí de l'1-O, i Antoni Morral com a secretari general. En el congrés fundacional, celebrat aquest dissabte, també s'ha aprovat amb el vot a favor, pràcticament de tots els presents, la ponència política.

El document reivindica el diàleg amb l'Estat, però també la desobediència per a aconseguir una república catalana. Adverteix que, si la via del diàleg no es produeix o avança de manera significativa, la Crida no renunciarà "a l'exercici efectiu de la sobirania quan les condicions socials i polítiques ho permeten".

Així, la Crida, que reivindica el resultat de l'1-O, s'ha fixat dos objectius: la llibertat i absolució dels polítics presos i la tornada dels que estan a l'estranger, i un referèndum d'autodeterminació "efectiu i acordat".

Torra crida a la mobilització i Puigdemont reclama unitat al sobiranisme

En la clausura del congrés, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha cridat a la "màxima mobilització" i ha demanat a la ciutadania que es prepare per a "l'any de la unitat, la llibertat i la república".

A l'endemà de difondre l'ANC un vídeo on criticava el govern català per "incomplir" les promeses en relació amb el procés independentista, Torra ha aprofitat la intervenció per a reivindicar la tasca de l'executiu català.

El president impulsor de la Crida, Carles Puigdemont, també ha intervingut en la jornada des de Waterloo, on està instal·lat des d'octubre del 2017, a través de videoconferència, i ha remarcat l'objectiu de la plataforma: promulgar la unitat del sobiranisme. Sense aquesta unitat, ha insistit, "s'allunyarà la victòria definitiva" de la independència.

També et pot interessar

stats