Les Corts tramiten una llei per a recuperar el dret civil valencià

La proposició de llei, a la qual s'han oposat Ciutadans i Vox, l'han presentada el PP, el PSPV, Compromís i Unides Podem.

Foto de portada: El ple de les Corts Valencianes, aquest dimecres

El ple de les Corts Valencianes ha acordat tramitar una proposició de llei presentada pel PP, el PSPV, Compromís i Unides Podem, a la qual s'han oposat Ciutadans i Vox, perquè es reforme la disposició addicional segona de la Constitució i es permeta la recuperació del dret civil valencià.

La proposició planteja afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la Constitució que establisca que la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida en els seus propis estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, "s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals".

La iniciativa ha sigut impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, present en el ple, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

El dret civil permet donar una resposta "àgil, moderna i pròpia" als problemes dels valencians

Els signants defenen que el dret civil que emana de les Corts possibilita donar una resposta "àgil, moderna i pròpia" als problemes actuals dels valencians, i permet acabar amb "el tracte desigual" respecte de la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius estatuts d'autonomia.

Els proponents de la reforma han assegurat que, després de les sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen a la Comunitat Valenciana legislar sobre el seu dret civil per falta de competències, no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional.

El PSPV vol "normes actuals que donen resposta a problemes actuals"

El socialista Ernest Blanch confia que aquesta reforma constitucional "tanque la porta a la regressió" perquè la Comunitat Valenciana, ha dit, necessita "normes actuals que donen resposta a problemes actuals".

El PP diu que permet "alçar un edifici legislatiu propi" 

El diputat del PP José Císcar ha defés que la reforma proposada "no perjudica a ningú" i permet alçar un edifici legislatiu propi "sense atacar ni l'estructura ni l'esperit de la Constitució".

Compromís diu que és una "oportunitat històrica"

Des de Compromís, Jesús Pla ha afirmat que és "una oportunitat històrica" d'enterrar per sempre "aquell maleït decret de Nova Planta", que va abolir les lleis i institucions pròpies valencianes.  

Podem reivindica un marc adaptat a la societat valenciana

Estefanía Blanes, d’Unides Podem, ha reivindicat un marc legislatiu que s'adapte a la societat valenciana.

Cs i Vox volen lleis que siguen iguals per a tots els espanyols 

Ciutadans i Vox, en canvi, han rebutjat obrir la porta a la possibilitat de desenvolupar 17 codis civils a l'Estat, i són partidaris que les lleis siguen iguals per a tots els espanyols, perquè segons diuen, "el que és bo per als valencians deu ser bo per a tots els espanyols".

Des de Ciutadans, Mamen Peris ha considerat que recuperar el dret civil és "un bon eslògan, però difícilment es pot recuperar el que no existeix després de tres segles", i ha assegurat que la gent vol "seguretat jurídica" i els és igual que les lleis es facen en aquest hemicicle o al Congrés. José María Llanos, de Vox, ha assegurat que la seua formació aposta per la devolució de competències a l'Estat i per això no poden donar suport a més autogovern. 

També et pot interessar

stats