Les Corts reclamen una política hídrica sostenible

El pacte arreplega l'accés universal a l'aigua i una gestió més transparent.

El pacte que reclamen Les Corts arreplega l'accés universal a l'aigua i una gestió més transparent.
El pacte que reclamen Les Corts arreplega l'accés universal a l'aigua i una gestió més transparent. / Europa Press.

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous les conclusions de l'estudi sobre la gestió de l'aigua a la Comunitat Valenciana, en què reclamen un pacte nacional que pose les línies bàsiques per a una política hídrica sostenible. Les conclusions, que han presentat conjuntament el PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, han obtingut els vots únicament de les quatre formacions perquè el PP s'hi ha oposat i s'ha quedat únicament a la votació de les seues pròpies conclusions.

El document reivindica un acord que ordene els usos, infraestructures i recursos del territori des d'una perspectiva que aconseguisca resoldre els desequilibris hídrics. També s'incorpora un increment de la transparència en la gestió, una participació ciutadana més forta i s'estableix que l'aigua de millor qualitat disponible en cada conca es dedicarà a la producció d'aigua potable, a més de plantejar garantir l'accés universal “a un mínim vital de 100 litres per persona i dia”. El document vol garantir el funcionament del transvasament Tajo-Segura i evitar l'extensió de regadiu en les zones de risc. A més, també proposen que es realitzen auditories per a detectar regadius il·legals a les demarcacions del Xúquer i el Segura.

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha defensat que aquest és un dictamen “realista” i un “punt de partida” que cal portar a la pràctica. D'altra banda, el diputat del PP José Ciscar “culpabilitza” els sectors productius de necessitar aigua per a ser més competitius.

També et pot interessar

stats