Les Corts rebutgen retornar els pressupostos al Consell com demanaven el PP i Cs

Els populars acusen el Botànic de mentir als valencians amb uns pressupostos falsos.

El conseller d'Hisenda ha repassat les xifres que arrepleguen els pressupostos "més ambiciosos i madurs" del Botànic
El conseller d'Hisenda ha repassat les xifres que arrepleguen els pressupostos "més ambiciosos i madurs" del Botànic / GVA

El ple de les Corts ha rebutjat aquest dijous, amb els vots del PSPV, Compromís i Podem, les esmenes a la totalitat al projecte de Llei de pressupostos de la Generalitat per a 2019 presentades pel PP i Ciutadans (Cs).

El PP i Cs han advertit que els pressupostos tenen partides amb més de 2.600 milions d'ingressos "ficticis", la qual cosa els fa "irreals". El Botànic ha respost que es tracta d'una reivindicació "justa" i fonamentada a l'Estat de drets que corresponen als valencians.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha repassat davant dels diputats les xifres que arrepleguen els pressupostos "més ambiciosos i madurs" del Botànic. Soler ha negat que es pugen els impostos i ha defensat la inclusió dels 1.325 milions per l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana. "Els valencians no podem renunciar a un finançament just, tenim la legitimitat i la base legal per a fer-ho, no exigir-ho és un error", ha dit.

El diputat del PP, Rubén Ibáñez, ha assegurat en la defensa de la seua esmena que els pressupostos reflecteixen la seua prepotència i la bambolla electoral en la qual es troba el Consell, i ha afegit: "Aquesta és la bona notícia que ens ha portat Soler, no més pressupostos de Puig per als valencians, aquest és l'últim". El diputat del PP ha acusat el Botànic de "mentir i enganyar" als valencians per a "traure rèdit" amb uns pressupostos "falsos”.

El socialista José Muñoz ha criticat les "mentides" del PP en parlar de la gestió del Consell i ha advertit que dir que són ficticis és "dir que les reivindicacions dels valencians són inventades quan els ingressos que es posen són reals i estan documentats". També ha assenyalat que és "mentida que els impostos pugen", ja que 1,5 milions de valencians amb rendes més baixes pagaran menys.

Per la seua banda, el diputat de Podem, David Torres, ha defensat: “Els pressupostos consoliden el canvi iniciat en 2015”, i ha afegit, "aquesta esmena és ideològica, buida d'arguments i injusta, made in PP”.

Ciutadans apunta a una intervenció

Per la seua banda, el diputat de Ciutadans, Tony Woodward, ha defensat l'esmena i ha retret que, malgrat els seus intents per a conéixer “per endavant les línies pressupostàries com a mostra d'oposició constructiva”, sempre es queden "amb les bones paraules".

Woodward ha afegit que els ingressos de "dubtosa materialització" podrien arribar a 3.000 milions i ha alertat que la Comunitat Valenciana "patirà la intervenció del Ministeri d'Hisenda en 2019 amb uns comptes que dispararan el deute a 50.000 milions d'euros".

També et pot interessar

stats