Les Corts rebutgen les esmenes als pressupostos del PP i Vox

Ciutadans s’hi ha abstingut amb l’objectiu de continuar negociant esmenes parcials.

Les Corts rebutgen les esmenes als pressupostos del PP i Vox
Les Corts rebutgen les esmenes als pressupostos del PP i Vox

La tramitació dels pressupostos de la Generalitat continua aquesta setmana a les Corts. El Partit Popular i Vox han presentat esmenes a la totalitat d’aquests comptes i han demanat que es tornen al Consell perquè els consideren irreals i falsos. Les dos esmenes s’han rebutjat amb els vots dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i l’abstenció de Ciutadans amb l’objectiu de continuar negociant esmenes parcials.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha iniciat la sessió amb una defensa dels pressupostos “expansius, els més alts de la història, valents però prudents”, però també “oberts” perquè “són un punt de partida” a l’espera que es concreten els fons europeus. En qualsevol cas, ha recalcat que aquests comptes permetran afrontar aquesta situació “històrica sense precedents” en tres eixos: l’atenció sanitària, la recuperació social i la reconstrucció econòmica respectant els tres acords de reconstrucció.

Pressupostos “negligents” i “inventats”

Per al Partit Popular els pressupostos que ha presentat el govern valencià trenquen amb el pacte de reconstrucció. Així, ha demanat la retirada dels comptes perquè els considera falsos per no ser expansius, ni realistes, per estar “unflats” i per estar manipulats, com diuen, pels mateixos membres del Consell. Així, el diputat Rubén Ibáñez ha acusat Soler de declarar-se “en rebel·lia” per no atendre els advertiments d’incloure falsedats.

La segona esmena a la totalitat l’ha presentada Vox, que ha qualificat els comptes d’inventats. La portaveu adjunta Llanos Massó ha criticat el conseller d’Hisenda per qualificar els comptes de “valents i prudents”. “Permeta’m que ho dubte”, ha incidit. “Vostés pretenen que ens creguem la seua fantasia”, i li ha retret que en plena crisi econòmica, els ingressos per impostos directes baixaran menys d’un u per cent.

Cs negociarà les esmenes als comptes

Ciutadans no ha donat suport a cap de les dos esmenes i ha obert la mà a continuar negociant esmenes als pressupostos per la situació excepcional provocada per la pandèmia, una posició que ha agraït el mateix conseller d’Hisenda. La formació taronja sí que ha presentat una esmena a la totalitat a la llei d’acompanyament que es debatrà aquest dijous perquè no està d’acord amb la pujada tributària que, segons Ciutadans, planteja la reforma fiscal presentada pels grups del Botànic.

També et pot interessar

stats