La constitució de les Corts Generals inicia la legislatura, amb la mesa del Congrés pendent de la decisió de Junts

Francina Armengol o Cuca Gamarra es disputen la cambra baixa, mentre que el Senat, amb majoria absoluta del PP, estarà presidit per Pedro Rollán

Imatge d'arxiu de l'hemicicle del Congrés dels Diputats
Imatge d'arxiu de l'hemicicle del Congrés dels Diputats / 'À Punt NTC'

Comença oficialment la 15a Legislatura a les Corts Generals. Aquest dijous es constitueixen el Congrés i el Senat amb l’elecció dels presidents, els membres de la mesa i la presa de possessió de l’escó de tots els parlamentaris electes. Les sessions constitutives arriben després de prop d'un mes de discretes negociacions per a formar la mesa de la cambra baixa, on els blocs d'esquerra i dreta estan pràcticament igualats.

Quan falten poques hores perquè comence la sessió, regna la incertesa sobre la presidència del Congrés, que es decidirà entre la secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, i l’expresidenta de Balears, Francina Armengol. La votació es preveu molt ajustada, ja que el bloc de la dreta podria arribar-ne a 172 si Coalició Canària s'uneix a PP, Vox i UPN, mentre que l'esquerra en suma 171 i depén del fet que Junts s'unisca a PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG per a imposar-se amb 178. 

Al Congrés, la sessió serà presidida per la persona electa de major edat a qui assistiran —en qualitat de secretaris— les dues més joves, que s'encarregaran de llegir els noms dels electes i els recursos contenciosos i electorals interposats. Ja no estarà el socialista Agustín Zamarrón, que ha presidit les últimes sessions constitutives del Congrés i que aquesta vegada no repeteix en llistes.

A continuació, s'elegirà en votació secreta amb papereta i urna als membres de la nova mesa del Congrés, unes votacions per a les quals els partits solen arribar a acords i que poden ser l'avantsala de futurs pactes d'investidura. Per a ocupar la presidència resultarà elegida la persona que obtinga el vot de la majoria absoluta. Si en la primera ronda no hi ha aspirant, es repetirà la votació entre els dos amb més suports i es farà amb el lloc qui obtinga més vots, ja per majoria simple.

Després, es designarà quatre vicepresidents i quatre secretaris, i resultaran triades les persones que sumen major nombre de vots. Concloses les votacions, les persones triades ocuparan els llocs a la mesa presidencial i qui haja aconseguit la presidència sol·licitarà dels altres diputats el jurament o promesa d'acatar la Constitució, un tràmit no exempt de polèmica en els últims anys per les fórmules utilitzades, sobretot pels partits independentistes catalans.

El PP controlarà el Senat, amb majoria absoluta, presidència i dret de veto

També es constitueix el Senat, on el PP es prepara per a fer valdre una majoria absoluta de fins a 141 senadors que li permetran apoderar-se de la presidència de la cambra, controlar la mesa i, per tant, condicionar la tramitació de les lleis que arriben del Congrés, dilatar-les, modificar-les i, fins i tot, vetar-les. 

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja ha anunciat Pedro Rollán com a candidat a la presidència de la cambra alta. A més, també Feijóo ha confiat per als altres tres llocs de la mesa en el fins ara portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, la senadora valenciana Eva Ortiz i la parlamentària per Madrid María de la Mar Blanco, encara que hauran de ser ratificats en la sessió. Pel que fa al PSOE, aposta per l'expresident extremeny Guillermo Fernández Vara per a la vicepresidència de la cambra alta. 

La sessió comença a les 10:00 hores i seguirà l'orde del dia habitual: obertura, organització d'una mesa d'edat, votacions per a triar a la nova mesa i presa de possessió dels senadors i senadores.

També et pot interessar

stats