Les Corts exigeixen el govern central que abone el 50% del cost de la dependència, com marca la llei

El Botànic aprova una proposició de Compromís que recorda que l'executiu central només paga el 12%

Bancada del PSPV i Compromís a les Corts durant el ple d'aquest dimecres
Bancada del PSPV i Compromís a les Corts durant el ple d'aquest dimecres / Corts
27 de novembre 2019 - 19:27

El ple de les Corts ha exigit aquest dimecres al govern central que abone amb urgència el pagament del 50% dels fons per a l'atenció a les persones dependents de la Comunitat Valenciana, com li correspon per llei; d'ara endavant i també amb caràcter retroactiu.

La proposta de Compromís ha tirat avant amb el suport de la resta de grups del govern del Botànic II (PSPV i Unides Podem), l'abstenció de PP i Ciutadans, i el rebuig de Vox. Es tracta d'una petició que la coalició ja va intentar impulsar fa dos anys. El diputat de Compromís Carles Esteve ha recordat que en l'actualitat el govern espanyol abona només el 12% de la partida.

La formació no ha acceptat l'esmena del PP per a canviar la proposta per una altra que les Corts van signar el 2017 i que, entre altres recomanacions, proposava estudiar mesures de finançament per a la sostenibilitat del sistema. Elena Bastida, dels populars considera que és més realista; Esteve, de Compromís que és "una broma de mal gust i una bomba de fum". La popular ha recordat que a la Comunitat Valenciana hi ha "llistes de demora de 14 mesos i 460 queixes al Síndic de Greuges".

Cristina Gavarda, de Ciutadans ha retret a Compromís que aposte per una reforma del finançament "per fascicles", en lloc de "pressionar als seus socis de govern", en referència al PSOE, per a canviar tot el model. En la mateixa línia, la diputada Vox Rebeca Serna ha justificat el rebuig a les "nefastes polítiques econòmiques" del Botànic en dependència.

Suport del Botànic II

De la resta del Botànic, Laura Soler (PSPV) ha estrenat la tribuna adaptada per a dependents de les Corts i ha exhibit una samarreta amb un logotip per un finançament just. Pilar Lima, d'Unides Podem, ha posat l'accent en el fet que "parlar de la llei de dependència és parlar del PP", i ha qualificat de "vergonya que s'atrevisquen a esmentar les llistes d'espera". 

També et pot interessar

stats