Les Corts demanen al govern espanyol que la ciutadania no acabe pagant el desmantellament del projecte Castor

Ciutadans, el PP, Compromís i Unides Podem reclamen a l’executiu espanyol que determine les responsabilitats del projecte.

Plataforma del projecte Castor, en una imatge d'arxiu
Plataforma del projecte Castor, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Que el desmantellament de la planta del projecte Castor, el gran depòsit de gas natural situat davant de la costa de Vinaròs (Baix Maestrat), es faça sense afectar les butxaques de la ciutadania. És la petició que han acordat aquest dimarts les Corts i que traslladaran al govern espanyol.

Les Corts sol·liciten a l’executiu de Sánchez que garantisca que el desmantellament de la planta es faça efectiu "sense cap mena de repercussió econòmica per a la ciutadania".

A més, demanen al govern estatal que establisca les responsabilitats de les administracions públiques en la gestió d’aquest projecte. La iniciativa ha sorgit arran d’una proposta de Ciutadans i s’ha aprovat en la comissió de Medi Ambient amb els vots a favor de la mateixa formació, a més del PP, Compromís i Unides Podem. Per la seua banda, Vox ha votat en contra, mentre que el Grup Socialista s'ha abstingut.

El diputat Eduardo del Pou, de Ciutadans, ha destacat que el projecte Castor, creat enfront de la costa de Vinaròs per a suplir la demanda de gas natural a Espanya, "no va passar ni de la fase prèvia d'utilització, a causa de la successió de continus terratrémols a la zona".

"El projecte no sols va acabar suposant quasi un 90% més del cost inicial previst, sinó que, des que es va decretar la seua hibernació en 2014, està immers en conflictes judicials per les indemnitzacions que reclama l'empresa adjudicatària, a qui ja s’ha hagut de retornar milers de milions", ha criticat.

Una auditoria tècnica

En aquest sentit, la proposta que ha eixit de les Corts insta el govern espanyol a fer una auditoria tècnica del projecte i a valorar la responsabilitat d’Escal UGS en les possibles irregularitats o negligència en la construcció del projecte.

Així mateix, demana a l'executiu que òbriga una investigació per a determinar possibles responsabilitats en el procediment administratiu i la concessió del projecte sense haver tingut en compte els pertinents informes d'impacte. Proposa, a més, "avaluar les possibles responsabilitats del govern per l'adjudicació d'un projecte sense valorar la veracitat dels informes de l'empresa i valorar les possibles clàusules abusives en un procés sense concurrència pública".

També et pot interessar

stats