Les Corts demanen que les baixes per maternitat no penalitzen l'accés a investigar

També han reclamat que les ajudes de la PAC mantinguen el seu nivell de finançament malgrat l'eixida del Regne Unit.

Els grups reclamen que els programes d'investigació no penalitzen l'accés a les dones a causa de les baixes per maternitat
Els grups reclamen que els programes d'investigació no penalitzen l'accés a les dones a causa de les baixes per maternitat

Les Corts han celebrat aquest dimecres una sessió plenària en la qual han abordat diverses mesures en clau de gènere, com millorar els drets laborals de les kellys i les aparadores, o que les baixes per maternitat no penalitzen les investigadores. També, han acordat per unanimitat reclamar que la Política Agrària Comuna (PAC) mantinga el seu nivell de finançament malgrat l'eixida del Regne Unit.

Els grups parlamentaris han acordat reclamar al Consell, al govern central i a les universitats valencianes mesures perquè els programes d'investigació no penalitzen l'accés a les dones a causa de les baixes per maternitat. La iniciativa, aprovada per unanimitat en el ple, ha partit del grup Ciutadans, la diputada dels quals Mercedes Ventura ha reivindicat el que suposa “un pas més per a trencar el sostre de cristall en la carrera científica i docent”.

L'acord demana al Consell que en els barems de les ajudes a la recerca que depenguen de la Generalitat es contemplen les aturades en la carrera acadèmica de les professionals que es converteixen en mares, i també dels pares que s'acullen a la baixa per paternitat, les dones víctimes de violència masclista o les persones malaltes.

La diputada de Ciutadans ha explicat que, en l'actualitat, en concedir-se les ajudes, s'avalua el currículum dels sol·licitants “durant els últims sis anys, sense tenir en compte si podia haver-hi hagut una aturada justificada” que haja repercutit en la producció científica.

“És important fomentar la corresponsabilitat, alhora que deixem d'obligar les dones a haver de triar entre ser mares o continuar amb la seua carrera”, ha indicat Ventura, qui ha destacat que en l'última convocatòria del programa de subvencions Grisolía solament es van beneficiar tres dones, enfront de 31 homes.

La proposta aprovada també demana traslladar al Govern d'Espanya aquestes reivindicacions perquè desenvolupe un Pla Estratègic d'Igualtat i Conciliació en la carrera docent i investigadora. Així mateix, insta les universitats valencianes i organismes d'investigació públics al fet que establisquen mesures similars i instauren programes d'igualtat efectius per a pal·liar les parades en la investigació per la maternitat o la paternitat.

Mantenir la PAC malgrat el Brexit

Durant el ple d'aquest dimecres, les Corts també han reclamat que la PAC mantinga el seu nivell de finançament malgrat l'eixida del Regne Unit. Així mateix, han sol·licitat que es garantisca l'accés als fons a tots els estats membres, territoris i sectors que requerisquen impuls per a sostenir l'activitat agrícola i ramadera.

La iniciativa, acordada per unanimitat a partir d'una proposta del grup socialista, demana mantenir els pagaments directes i enfortir les mesures de mercat i les de desenvolupament rural.

També et pot interessar

stats