Les Corts declararan l’emergència feminista sense el suport de Vox

La formació d’extrema dreta es queda sola en el qüestionament a la lluita feminista.

Les Corts en una imatge d'arxiu
Les Corts en una imatge d'arxiu / Corts Valencianes

El ple de les Corts debatrà la setmana que ve una proposta per a declarar l’emergència feminista en tot el territori i el compromís de la cambra amb la lluita pels drets de les dones. El pronunciament té la firma de tots els grups amb l’excepció de Vox, que ja ha avançat que hi votarà en contra. 

El portaveu de la formació d’extrema dreta, José María Llanos, ha justificat la posició del partit amb l’argument que “l’única emergència” valenciana és la social, què “no és el sexe” el que defineix com a víctimes o com a culpables, i que la solució passa per endurir les penes.

Manolo Mata ha qualificat el raonament de Vox “d’impresentable” i acusa la formació d’extrema dreta de frívola” i d’estar “fora de la realitat”. Cristina Cabedo, d’Unides Podem ha recordat que la proposta sorgeix després que Vox impedira una declaració institucional amb el mateix contingut i ha reclamat PP i Cs “treballar un poc més” a favor de la unanimitat de la cambra. 

De les crítiques s’ha desvinculat Aitana Mas, de Compromís, que ha preferit posar l’accent en el fet que no siga una iniciativa partidista i que la majoria dels grups estiguen d’acord amb el fet que hi ha una emergència feminista. 

La síndica del PP, Isabel Bonig, ha reivindicat el compromís dels populars amb la defensa dels drets de la dona i en resposta a UP ha criticat l’esquerra per plantejar els debat feminista en termes de “confrontació” i de “bons i dolents”.

La portaveu adjunta de Ciutadans, Ruth Merino, ha refusat pronunciar-se sobre la postura de Vox i ha indicat que seria “ideal” seria no haver d’estar presentant propostes sobre la defensa dels drets de les dones i la igualtat perquè s’haguera superat ja el maltractament cap a les dones. 

Reaccions des de la Plataforma Feminista

Respecte de l’oposició de Vox, des de la Plataforma Feminista d'Alacant, Yolanda Díaz ha assenyalat en 20 H NTC que “no es pot esperar res dels que neguen la violència masclista, i això que la violència masclista no són només els assassinats”. En aquest sentit, Díaz ha demanat que s’amplie el concepte de violència contra la dona i que no es limite només a les agressions de la parella, sinó que incloga també la violència econòmica o les coaccions. 

Díaz també ha reivindicat la formació dels professionals de la justícia per a evitar sentències poc respectuoses amb els drets de les dones i no acabar en sentències “com la de La Manada”. 

També et pot interessar

stats