Les Corts debatran les discrepàncies del govern espanyol sobre les lleis de pressupostos

La comissió bilateral és el pas previ al recurs d’inconstitucionalitat, si en sis mesos no s’aconsegueix arribar a un acord entre les dues administracions.

Les Corts Valencianes, en una imatge d'arxiu
Les Corts Valencianes, en una imatge d'arxiu / @cortsval

La Diputació Permanent de les Corts es reunirà aquesta setmana perquè el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, explique les discrepàncies mostrades pel govern espanyol davant la llei de pressupostos de la Generalitat per a 2019 i a la coneguda com a llei d’acompanyament als pressupostos.

El ple es troba en període de vacances parlamentàries fins el primer de setembre, per la qual cosa el conseller es presentarà davant d'aquest òrgan, procediment que és habitual quan no està obert el període de sessions. La compareixença de Soler es produeix a petició del PP, que vol que informe sobre els acords adoptats en la comissió bilateral entre l’Administració General de l’Estat i la Generalitat, i que explique els “dubtes de legalitat” mostrats per l’executiu.

La comissió bilateral és el pas previ a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat si en el termini de sis mesos no s’aconsegueix arribar a un acord entre les dues administracions.

Els detalls dels desacords 

En el cas de la llei de pressupostos de la Generalitat per a 2019, el govern central s’ha mostrat en desacord amb l’article 34 i amb diverses disposicions addicionals. Aquestes fan referència al règim retributiu del personal laboral de l’administració autonòmica i els llocs de treball del cos de metges forenses adscrits als instituts de medicina legal i ciències forenses, entre d'altres. 

En el cas de la llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat, més coneguda com a llei d’acompanyament als pressupostos, les discrepàncies afecten la llei de coordinació de policies locals i diversos aspectes de la regulació de caça.

Afecta també la disposició que amplia les prestacions del pla de salut bucodental a la població vulnerable, siga per motius de salut o per la seua situació socioeconòmica. Així mateix, estableix que s’igualaran els complements específics dels odontòlegs d’atenció primària als percebuts pels facultatius especialistes. 

També et pot interessar

stats