Les Corts aproven una declaració per a recuperar el dret civil valencià

La iniciativa ha tirat endavant amb el suport de tots els grups parlamentaris llevat de Ciutadans.

Les Corts aproven una declaració per a recuperar el dret civil valencià
Les Corts aproven una declaració per a recuperar el dret civil valencià

El ple de les Corts ha aprovat començar la tramitació d'una proposició de llei per a reformar la Constitució i permetre, d'aquesta manera, la recuperació efectiva del dret civil valencià. Amb la reforma que es planteja, que afectaria la Disposició Addicional Segona, els grups parlamentaris tracten d'evitar també que el Tribunal Constitucional tombe lleis aprovades per la cambra autonòmica, com ara les de règim matrimonial, custòdia compartida o unions de fet. Es tracta de qüestions que perjudiquen sobretot les dones. També es posa fi a una gran discriminació, ja que la Comunitat Valenciana es l'única comunitat autònoma amb dret civil des del segle XIII que en l'actualitat no en té a la pràctica.

La proposició de llei, impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, ha obtingut el suport de tots els grups parlamentaris tret de Ciutadans, que s'ha oposat a la reforma i ha votat en contra. Emigdio Tormo, diputat de la formació, ha defensat aquesta posició argumentant que Ciutadans és més partidari del model europeu en què "preval el dret de la Unió Europea davant dels diferents estats" i que tindre 17 drets civils diferents "és un retrocés i suposa tornar a l'edat mitjana".

D'altra banda, la diputada de Compromís Isaura Navarro considera que aquesta "xicoteta però necessària reforma de la Constitució" fa justícia amb la història del poble valencià i que equipararà la Comunitat Valenciana a la resta de comunitats autònomes.

El Consell ha posat de manifest el seu criteri favorable a la tramitació d'aquesta proposta. Segons afirma, els quatre grups que la signen representen la major part dels valencians. Per això, defensa que la Comunitat Valenciana puga legislar en dret civil propi, ja que es l’única a qui se li ha impedit.

També et pot interessar

stats