Les Corts aproven la llei d'igualtat de les persones LGTBI

L'objectiu de la norma és previndre agressions i erradicar qualsevol discriminació per qüestions d'orientació sexual.

La norma ha eixit endavant amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem, i l'abstenció del PP
La norma ha eixit endavant amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem, i l'abstenció del PP

El ple de les Corts ha aprovat el dictamen de la comissió de polítiques d’igualtat de gènere i del col·lectiu de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) sobre el projecte de llei, de la Generalitat, d'igualtat de les persones, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem, i l'abstenció del PP. La norma prohibeix les teràpies d'aversió per a modificar l'orientació sexual i preveu multes de fins a 120.000 euros en cas d'infracció molt greu.

L'objectiu de la llei és previndre agressions i erradicar qualsevol discriminació per qüestions d'orientació sexual. Es tracta, a més, de la primera norma espanyola que dedica un capítol sencer a reconèixer la situació especial i diversa de les persones amb variacions intersexuals o amb diferències en el desenvolupament sexual.

Així mateix, la norma crea l'Espai de la Memòria LGTBI, que albergarà documents relacionats amb la repressió que ha viscut aquest col·lectiu i recordarà les persones LGTBI que van ser perseguides, torturades i assassinades. També preveu constituir i el Consell Valencià LGTBI, un òrgan consultiu que vetlarà pel compliment d'aquesta norma.

A més, estableix que els cossos policials dels municipis de més de 50.000 habitants tinguen un grup especialitzat en la prevenció de delictes d'odi, i en l'àmbit sanitari garantirà l'accés d'aquestes persones a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública en condicions d'igualtat.

Valoracions dels grups parlamentaris

Ciutadans ha defés que es tracta d’una llei per a tots que parla d'igualtat: “És fonamental actuar des de tots els àmbits: social, cultural, familiar i digital”. Per la seua banda, Podem ha celebrat que s'aprova "una llei que fa pàtria mitjançant l’orgull, l'amor i la dignitat”.

Compromís ha assegurat que aquesta llei “abraça totes les situacions LGTBI i consolida la participació ciutadana”. De la mateixa manera, el PSPV ha declarat: “No podem amagar l’alegria per l’aprovació d’aquesta llei. És una ferramenta indispensable per a erradicar la discriminació”.

El grup parlamentari popular s'ha abstingut en la votació, però ha dit que “és una abstenció molt positiva”. El motiu de l’abstenció està relacionat amb alguns punts de la llei: “Estem a favor de l'esperit d'aquesta llei, però hi ha d'altres que no compartim. Demanem respecte a la llibertat i a la Constitució espanyola”. El PP considera que aquesta llei “no respecta la llibertat de càtedra i l'autonomia dels centres, present a la Constitució espanyola”.

També et pot interessar

stats