Les Corts aproven la creació de Satan, un sistema d'alertes per a lluitar contra la corrupció

La norma recull que el personal d'inspecció de serveis guardarà confidencialitat sobre les investigacions que es duguen a terme.

En aquesta norma es protegirà aquelles persones que intervinguen en la comprovació dels fets investigats. Les Corts
En aquesta norma es protegirà aquelles persones que intervinguen en la comprovació dels fets investigats. Les Corts

El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres, 17 d’octubre, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans i l'abstenció del Partit Popular, la Llei d'inspecció general de serveis i del sistema d'alertes per a la prevenció de males pràctiques en l'administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental. Aquesta llei crea el Sistema d'Alertes Primerenques Anticorrupció (Satan), per a detectar de forma primerenca possibles irregularitats i males pràctiques administratives en l'àmbit de la gestió de l'administració valenciana.

Aquest sistema consisteix en un conjunt de ferramentes que possibilitaran, a partir de l'anàlisi de la informació obtinguda, l'avaluació i la identificació amb caràcter preventiu de situacions o marcs de risc per a tractar d'evitar que es puguen convertir en casos de corrupció.

La norma recull que el personal d'inspecció de serveis i el que ocasionalment puga col·laborar en l'exercici de la funció inspectora, guardarà secret i confidencialitat respecte de les investigacions que es duguen a terme i dels assumptes que coneguen per raó del seu lloc.

A més, es desenvoluparan reglamentàriament els mecanismes necessaris per a protegir la intimitat i privadesa de les persones que presenten denúncies o comuniquen fets amb aparença d'irregularitat. De la mateixa manera, es protegirà aquelles persones que intervinguen en la comprovació dels fets investigats.

Per a promoure la coordinació i la col·laboració dels diferents departaments del Consell, la llei preveu la creació d'una comissió interdepartamental per a la prevenció de les irregularitats, amb l'objectiu d'establir un seguiment i control dels riscos d'irregularitats i males pràctiques en la gestió administrativa.

Durant el debat parlamentari, el diputat de Ciutadans Toni Subiela s'ha mostrat “d'acord” amb aquest projecte que persegueix “que hi haja més mitjans i prevenció contra la corrupció”, però ha considerat que, per a això, no feia falta una norma ni crear “el quiosquet” d'una nova comissió interdepartamental.

També et pot interessar

stats