Les corporacions locals afectades pels incendis tindran 30 dies per a presentar les estimacions de danys

El Consell elaborarà de manera imminent, en col·laboració amb els agents locals i institucions, un pla integral per a la reactivació socioeconòmica de les comarques afectades

Ple del Consell d'aquest dimarts
Ple del Consell d'aquest dimarts / GVA

El ple del Consell extraordinari convocat per aprovar mesures per pal·liar l'impacte dels grans incendis que ha patit la Comunitat Valenciana aquest estiu ha establert un acord de 30 dies perquè les corporacions locals puguen presentar les seues estimacions de danys. Una vegada conegudes, es podran materialitzar les ajudes. El Consell elaborarà de manera imminent, en col·laboració amb els agents locals i institucions, un pla integral per a la reactivació socioeconòmica d'aquestes comarques. El pla contemplarà ajudes directes als municipis, línies financeres bonificades o plans extraordinaris d'ocupació a aquelles indústries locals que són palanca tractora, també accions per a la reparació dels danys causats en infraestructures, amb suport econòmic al sector productiu i a la restauració forestal i mediambiental, segons ha detallat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas en la roda de premsa posterior al ple.

La vicepresidenta ha detallat els 33 municipis afectats per aquesta mesura. La Vall d'Alcalà, l'Atzúbia, Balones, Benimassot, Castell de Castells, Fageca, Famorca, Pego, Orba, Planes, Tollos, Tormos, la Vall d'Ebo, la Vall de la Gallinera i la Vall de Laguar, pel que fa a l'incendi originat a la Vall d'Ebo. I pel que fa al que va iniciar-se a Begís els afectats són Begís, Altura, Barraques, Xèrica, Sacanyet, Teresa, Toràs, el Toro, Viver, Les Alcubles i Andilla. Per al de les Useres, els municipis afectats són Costur, Figueroles, Llucena i les Useres. I en els incendis de Petrer, Olocau i Calles, aquests municipis mateix.

Incendis, ha recordat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, han provocat un gran dany ambiental però també "greus desperfectes en infraestructures i en béns públics i privats, així com en cultius, explotacions agropecuàries i en altres explotacions productives".

Mas ha recordat que l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ajudarà als municipis en la valoració de danys i per a tramitar les ajudes, així com la posada en marxa de dues oficines, una a la Vall d'Ebo i la segona en Begís. Aquestes oficines serviran per a informar i assessorar tant a les corporacions locals com als ciutadans.

El Pla integral serà aprovat durant el mes de setembre. Mas ha dit que s'està treballant ja en el pla i que durant les dos pròximes setmanes passarà pel ple del Consell. El pròxim, la setmana que ve, serà a la Vall d'Ebo.

Ajudes per a les primeres residències

Mas ha remarcat que mentre no es coneguen les estimacions, tampoc se sabrà quin pressupost destinarà el Consell per a aquest fi. Sí que ha mencionat en principi que les ajudes seran per a les primeres residències, tot i que ho ha redirigit a la nota de premsa per a aclarir este aspecte. Les zones afectades pels dos grans incendis tenen moltes segones residències.

Bravo demana a les Corts comparéixer pels incendis

D'altra banda, la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha remés aquest dimarts un escrit a les Corts en el qual reclama comparéixer davant la Diputació Permanent per a informar sobre les actuacions desenvolupades per a l'extinció dels recents incendis forestals. En aquest escrit, fet públic per la Conselleria, Bravo reclama l'anul·lació de les compareixences sol·licitades anteriorment per a informar sobre els incendis de Vall d'Ebo, Begís i les Useres.

També et pot interessar

stats