Corbín i Diego Elum tornen als calabossos de Patraix després dels escorcolls del matí

Joan Ribó avança que l'Ajuntament de València es personarà com a acusació particular en el cas Assut perquè els responsables "paguen".

VÍDEO | Corbín i Diego Elum tornen als calabossos de Patraix després dels escorcolls del matí

A les 12:30 hores José María Corbín, advocat i cunyat de l’exalcaldessa de València, i el seu col·laborador, l’advocat Diego Elum, han tornat als calabossos de la comandància de Patraix després de participar en diferents escorcolls durant el matí.

Corbín està acusat de malversació, suborn i tràfic d'influències per haver cobrat, presumptament, comissions a empresaris als quals l'Ajuntament de València els adjudicava contractes durant l'etapa de govern del Partit Popular. La seua dona i les tres filles també estan sent investigades.

Després de dotze hores d'escorcoll, la Unitat Operativa de la Guàrdia Civil va abandonar ahir el seu domicili amb una maleta amb rodes i un portafolis, segons fonts de la investigació, "amb més documentació de l'esperada". Des d'allí traslladaren el cunyat de Rita Barberà al seu despatx, on va arribar passades les sis de la vesprada somrient i alçant el dit polze als periodistes que l'hi esperaven. Hui continuaran els escorcolls. 

Agents policials sospiten que l'advocat hauria aprofitat la seua relació familiar amb Barberà per a actuar com a mediador entre les empreses i l'Ajuntament en casos de contractacions i requalificacions urbanístiques. S'investiguen presumptes comissions irregulars en més d'una desena de contractes de l'Ajuntament de València durant el govern del PP. A més, calculen que les comissions que Corbín hauria cobrat dels contractistes podrien arribar a quatre milions d'euros.

També està detingut el seu col·laborador, l'advocat Diego Elum, un lletrat que es dedica a plets amb les companyies d'assegurances. S'investiga la possible implicació de la dona i les tres filles de Corbín. Se sospita que no sols haurien cobrat comissions en efectiu, sinó també amb pisos que els haurien regalat o venut a un preu molt més baix que el del mercat.

L'operació Assut va començar fa dos anys quan Hisenda va denunciar Corbín per frau fiscal. El detingut defensava en l'actualitat l'exsecretària del Grup Popular de l'Ajuntament de València, Mari Carmen García Fuster, en una altra investigació per presumpte delicte electoral.

L'Ajuntament es personarà com a acusació particular

L'alcalde de València, Joan Ribó, ja ha anunciat que el consistori es personarà com a acusació particular en el cas Assut perquè "s'ha estat robant a l'Ajuntament i als valencians" amb l'objectiu que els responsables "paguen pels delictes i tornen els diners que hagen robat". Ha assenyalat també que l'advocat ja està preparant la documentació per a presentar-la quan el procés ho permeta, "possiblement quan s'alce el secret de sumari".

Ribó ha fet una comparació entre el "cas Erial, que ha servit per a l'enriquiment de la familia de Zaplana" i el "cas Assut, que ha servit per a l'enriquiment de la família de l'anterior alcaldessa de València", fent referència a Rita Barberà.  

Dotze investigats entre els quals està la dona i les tres filles 

Asunción Barberà i les seues tres filles estan sent investigades en el marc de l'operació Assut. El nombre total d'investigats, que ha oscil·lat les últimes hores i encara canviarà, segons fonts de l'operació, se situa actualment en dotze. 

Pel que fa als diners que es va poder apropiar Corbín a través de les suposades gestions il·lícites, se’n desconeix la quantia, però segons diuen les mateixes fonts, "és important".

Una desena d'empreses implicades en la presumpta trama

Durant les últimes hores els agents de la UCO han escorcollat, almenys, la casa i el despatx de Corbín, els xalets d’Asunción Barberà i d'Elum a la urbanització El Tossalet de Xàbia i una desena d'empreses presumptament implicades en aquesta trama de corrupció relacionada amb el cobrament de comissions a canvi d'obra pública i en què Corbín tenia el paper de mediador.

Entre altres empreses, els agents han buscat documentació a Acciona i a la la Central Operativa de Sanejament, que depén de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València. 

Recordem també que entre les últimes actuacions com a advocat de José María Corbín està la defensa de l'exsecretària del Grup Popular a l'Ajuntament de València Mari Carmen García-Fuster, processada en el marc d'una investigació per blanqueig de capitals i delicte electoral.

També et pot interessar

stats