Es constitueixen les Corts Generals amb la incògnita sobre la composició de les meses

El PSOE proposa Meritxell Batet per a presidir el Congrés i Pilar Llop per al Senat.

Comença la constitució del Congrés i del Senat, que donarà inici a la catorzena legislatura
Comença la constitució del Congrés i del Senat, que donarà inici a la catorzena legislatura / À Punt NTC
03 de desembre 2019 - 11:00

La XIV legislatura espanyola comença a caminar amb la formació de les Corts Generals. Aquest dimarts, i de manera simultània, es constitueixen el Congrés i el Senat, amb la presència dels parlamentaris i parlamentàries triats en les eleccions generals celebrades el passat 10 de novembre. 

Per a la presidència del Congrés, es preveuen almenys dues candidatures, la de la socialista Meritxell Batet i la de la popular Ana Pastor. Batet només hauria de sumar 21 vots als quals ja té assegurats amb el PSOE i Unides Podem.

Pel que fa al Senat, el PSOE ha proposat com a presidenta la senadora Pilar Llop, jutgessa especialitzada en violència de gènere. Si la proposta tira endavant, hi hauria un canvi a la cambra alta, encapçalada actualment per Manuel Cruz.

Constitució del Congrés

La primera sessió del Congrés, el més fragmentat de la història, posarà el focus en Vox i les possibilitats que té d’entrar o no en la mesa, així com en els afegits que facen els diputats per a acatar la Constitució Espanyola, pas previ per a assumir la condició de parlamentari. 

Els diputats i diputades es distribuiran pel Saló de Plens segons consideren, ja que no hi ha reserva de places. Queda per veure en quina part de l'hemicicle se situa la formació d’Abascal, que ja en l'anterior sessió constitutiva va sorprendre ocupant els seients del PSOE.

“Cordó sanitari”

El PSOE i Unides Podem han promogut un “cordó sanitari” per a evitar que Vox tinga representació en la mesa del Congrés, un veto que a última hora del dilluns seguia sense esclarir-se. 

El Partit Popular, que amb els seus vots té assegurats almenys dos llocs, ha rebutjat sumar-se al veto i ha proposat una aliança amb la formació d’extrema dreta i Ciutadans perquè els populars es facen amb dos seients, els d'Abascal amb un i els taronges amb un altre. Però, des de Vox, s’han negat a facilitar l’entrada a Ciutadans perquè consideren que a ells els corresponen dos llocs. 

Quatre partits regionalistes s'alien per a evitar el grup mixt

Els diputats d'Unió del Poble Navarrés (UPN), el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Coalició Canària (CC) i Terol Existeix han acordat una aliança per a internar constituir un grup parlamentari de tipus regionalista al Congrés i evitar així acabar en el mixt. 

Per a formar grup propi cal sumar un mínim de cinc diputats i haver obtingut almenys el 15% dels vots en aquelles circumscripcions en queè s'ha concorregut. Les quatre formacions regionalistes sumen cinc escons, ja que UPN té dos i resta aportaria un cadascun. A més, els navarresos, el càntabre i el de Terol van aconseguir més d'un 15% de suports en les respectives circumscripcions.

També et pot interessar

stats