El Constitucional rebutja els recursos dels Jordis contra la presó provisional i els obri el camí cap a Estrasburg

Els acusats pel ‘procés’ recorreran l'empresonament al Tribunal Europeu de Drets Humans, com ja ha fet Carme Forcadell.

Els acusats pel ‘procés’ recorreran l'empresonament al TEDH
Els acusats pel ‘procés’ recorreran l'empresonament al TEDH / Europa Press

El Tribunal Constitucional ha rebutjat els recursos contra la presó provisional de l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i del president d'Òmniun Cultural, Jordi Cuixart. Aquesta decisió els obri ara el camí cap al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

És la primera vegada que el Tribunal de Garanties del Constitucional es pronuncia després de revisar a fons l'empresonament provisional d'acusats en el procés independentista. 

En la resolució, que aplega molta jurisprudència del tribunal europeu, el Constitucional considera que no s'han vulnerat drets fonamentals perquè els acusats van tindre "plena oportunitat de contrarestar tots els arguments consignats en l'acte" d'empresonament, que va dictar la jutgessa Carme Lamela, i que va ratificar després l'Audiència Nacional. 

Els Jordis van ser els primers acusats pel procés independentista de Catalunya que van ingressar en presó, el 16 d'octubre de 2017, i també han sigut els primers a recórrer la decisió davant el Tribunal Constitucional. 

Sánchez i Cuixart seuen aquests dies al banc dels acusats en el juí pel procés que acull el Tribunal Suprem.

La defensa d'una altra acusada pel procés independentista, l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va presentar dimarts una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans contra la seua situació de presó provisional. La primera d'una persona imputada en la causa. En aquest cas, i a diferència del que han fet els Jordis, no s'ha esperat la resolució del Constitucional. 

També et pot interessar

stats