El Constitucional planteja exonerar Griñán per malversació i reduir la inhabilitació a Chaves

Les propostes comptarien amb el suport dels set magistrats del bloc progressista i el vot en contra dels quatre del sector conservador

Imatge d’arxiu dels expresidents socialistes de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán / À Punt NTC
Imatge d’arxiu dels expresidents socialistes de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán / À Punt NTC

Les ponències del Tribunal Constitucional plantegen exonerar totalment de la malversació l'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán, condemnat a sis anys de presó pels ERO d'Andalusia, i reduir considerablement la pena d'inhabilitació a l'expresident andalús Manuel Chaves.

Fonts jurídiques han confirmat que la ponència de la vicepresidenta Inmaculada Montalbán proposa esborrar la malversació de Griñán, la qual cosa suposaria allunyar definitivament tota opció d'ingressar a la presó, i fer el mateix quasi íntegrament amb la prevaricació.

Pel que fa a Griñán, el tribunal de garanties també veurà, en el ple que arranca el dia 16, l'esborrany de la ponència sobre el recurs de l'expresident de la Junta Manuel Chaves, condemnat a nou anys d'inhabilitació, que planteja reduir considerablement els fets que versen sobre la prevaricació.

En els dos casos, es tracta d'una cosa esperada tenint en compte que s'aplicarà la doctrina de les sentències anteriors ja resoltes pel ple, de manera que, a priori, les propostes tenen el suport dels set magistrats del bloc progressista i el vot en contra dels quatre magistrats del sector conservador.

Així, els esborranys estimen parcialment els recursos dels expresidents, per la qual cosa anul·len les sentències i ordenen a l'Audiència de Sevilla que en dicte una nova amb els fets que apunta el Constitucional respecte de partides concretes de la prevaricació.

En síntesi, aplica els mateixos arguments que en les decisions anteriors dels ERO: que l'elaboració dels avantprojectes i la seua aprovació com a projectes de llei no constitueix prevaricació; que a partir del 2002 s'actuava conforme a la cobertura de la llei de pressupostos aprovada pel Parlament d'Andalusia i que no és el mateix gestionar les ajudes en la Conselleria d'Ocupació que aprovar les partides pressupostàries.

També et pot interessar

stats