El Constitucional denega la petició d'EU per a investigar el rei emèrit

El partit acudirà al Tribunal Europeu de Drets Humans per a denunciar la "inacció de la justícia espanyola"

El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu
El rei emèrit, Joan Carles, I en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Tribunal Constitucional no ha admés el recurs d'empara interposat per Esquerra Unida contra l'arxivament de la querella que va presentar, juntament amb el Partit Comunista d'Espanya (PCE) i el Fòrum d'Advocades i Advocats d'Esquerres (FAIRADE), contra el rei Joan Carles I per presumptes delictes relacionats amb el cobrament de comissions il·legals i amb ingressos no declarats a Hisenda.

La Secció Primera ha examinat el recurs i ha acordat "no admetre'l a tràmit per no apreciar-hi l'especial transcendència constitucional que, com a condició per a admetre'l, requereix" la llei de l'òrgan de garanties.

Així ho ha informat EU en una nota, recollida per Europa Press, en la qual ha avançat que després de la negativa del Constitucional, acudirà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per a denunciar la "inacció de la justícia espanyola amb Joan Carles de Borbó i la vulneració de drets fonamentals".

En el recurs, EU havia demanat al tribunal de garanties que ordenara "la retroacció de totes les actuacions al moment processal anterior a la violació del dret fonamental, i que la Sala Segona del Tribunal Suprem acordara la pràctica de tots els mitjans probatoris proposats en els successius escrits interposats" per Esquerra Unida "quants uns altres resulten procedents".

La formació també havia reclamat al Constitucional que proclamara "la necessitat d'assegurar les condicions per a tindre una justícia que no només siga imparcial, sinó que també ho semble a l'hora de dilucidar sobre investigacions que afecten l'anterior cap d'Estat".

En el marc del seu comunicat, des d'EU i el PCE han insistit que la interpretació que els tribunals espanyols i la Fiscalia han fet del concepte constitucional d'inviolabilitat "no pot suposar de facto una sort d'impunitat absoluta perquè l'anterior cap d'Estat delinquira sense que se li exigisca cap responsabilitat criminal".

També et pot interessar

stats