El Constitucional deixa Cantó fora de les llistes del PP per al 4M

El tribunal dona per bons els arguments del PSOE que esgrimia que el valencià s'hi havia d’haver empadronat abans de l’1 de gener d’enguany.

Toni Cantó amb Isabel Díaz Ayuso en un acte electoral del PP madrileny
Toni Cantó, amb Isabel Díaz Ayuso, en un acte electoral del PP madrileny / EuropaPress

Toni Cantó, exsíndic de Ciutadans a les Corts i coordinador autonòmic a la Comunitat Valenciana fins a la seua renúncia el passat 17 de març, definitivament no podrà formar part de la candidatura d’Isabel Díaz Ayuso a l’Assemblea de Madrid.

La sala primera del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat mantindre Cantó i l'exalcalde de Toledo Agustín Conde fora de la llista de la candidatura encapçalada per Ayuso a les eleccions autonòmiques madrilenyes del pròxim 4 de maig, segons han informat fonts del tribunal de garanties.

La votació mostra a una sala "fracturada" en eixir empat a tres, sent resolt a favor de la desestimació amb el vot de qualitat emés per part del president de la sala, Juan González Rivas.

La sala, que va admetre dimarts passat el recurs, està integrada per una majoria de magistrats del sector conservador d'aquest òrgan, que són el president, Juan José González Rivas i els magistrats Andrés Ollero (exdiputat del PP), Santiago Martínez-Vares i Alfredo Montoya. El tribunal es completa amb els progressistes Cándido Conde-Pumpido i María Luis Balaguer, que és la ponent d'aquest assumpte.

La Fiscalia va sol·licitar ahir mantindre ambdós candidats fora de la llista del PP perquè no reuneixen els requisits que estableix la llei electoral madrilenya per a poder ser elegibles.

En les al·legacions, se segueix el criteri del jutge del contenciós administratiu que va acordar apartar-los per no complir amb els requisits d'empadronament previ al tancament censal, fixat l'1 de gener de 2021.

El fiscal esgrimeix que, per a l'exercici del dret de sufragi actiu a la Comunitat de Madrid, és "indispensable, conformement a l'article 2.2. de la llei, la inscripció en el cens electoral vigent, que serà tancat el dia primer del segon mes anterior a la convocatòria".

Els populars van decidir acudir al tribunal de garanties per considerar que "no és cert que existisca un requisit d'empadronament previ al tancament del cens", un extrem que "mai s'ha exigit fins a aquest cas".

Abans que el jutge acordara excloure els dos candidats, la junta electoral provincial va validar la candidatura d'Ayuso en haver aportat Cantó i Conde els seus DNI constant tots dos domicilis a Madrid. Però el jutge va entendre a instàncies d'un recurs del PSOE que els dos empadronaments no complien amb la normativa sobre la base que la llei madrilenya estableix que no pot presentar-se "qui no estiga domiciliat a Madrid abans de l'1 de gener de 2021".

El PP impugnava en el seu recurs "la interpretació restrictiva del dret fonamental de participació política" que fa el jutge d'instància, així com la imposició d'"un requisit restrictiu no emparat per la llei ni per la doctrina" en relació amb l'exigència d'empadronament previ al tancament censal.

També et pot interessar

stats