El Constitucional avala la reforma que prohibeix al CGPJ fer nomenaments mentre està en funcions

La majoria progressista del ple rebutja els recursos de PP i Vox contra la mesura, en vigor des del 2021, que impedeix a l'òrgan de govern dels jutges designar càrrecs en la cúpula judicial mentre la renovació continue encallada

Façana del Tribunal Constitucional (arxiu)
Façana del Tribunal Constitucional (arxiu) / Jesús Hellín (Europa Press)

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per majoria la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que li impedeix fer nomenaments a la cúpula judicial mentre continue amb el mandat caducat. Rebutja així, amb el suport de la branca progressista, els recursos que el Partit Popular i Vox havien interposat contra la norma de l'executiu espanyol que, des de març del 2021, prohibeix a l'òrgan de govern dels jutges fer cap designació. El CGPJ acumula quasi cinc anys en funcions, des de desembre del 2018, i la renovació ha sigut reiteradament bloquejada pel PP.

Fonts jurídiques han informat que el ple del tribunal de garanties, que tenia dues ponències sobre la taula radicalment oposades —una per cada recurs—, ha votat per majoria la posició de la magistrada progressista María Luisa Balaguer, que avala la constitucionalitat de la reforma, per davant de la del magistrat conservador César Tolosa, que hi estava en contra. La majoria progressista ha imposat així el seu criteri en la sala, amb set vots a favor, a pesar dels quatre vots en contra del bloc oposat.

Els magistrats Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo i César Tolosa i la magistrada Concepción Espejel han anunciat que formularan un vot particular contra la decisió majoritària del ple, a favor de la sentència elaborada per María Luisa Balaguer, amb què s'ha rebutjat el recurs de Vox. De fet, el president, Cándido Conde-Pumpido, li ha encarregat a aquesta que redacte la ponència corresponent al recurs del PP contra la mateixa norma, una vegada que Tolosa ha declinat la seua ponència.

La reforma, impulsada per PSOE i Unides Podem, es va fer amb la intenció de forçar el PP a renovar el CGPJ, però els d'Alberto Núñez Feijóo no van canviar la posició. A més, es va causar un problema afegit amb un degoteig incessant de nomenaments pendents en el Tribunal Suprem i els tribunals autonòmics, que han alçat la veu contra les conseqüències de la norma. Són ja 83 les vacants que resten per cobrir en la cúpula judicial, una vintena d'elles en el TS, que fa temps que adverteix del risc de col·lapse a causa de la situació "insostenible" que pateix. Ara, la reforma ha obtingut llum verda del màxim intèrpret de la Constitució a Espanya.

També et pot interessar

stats