El Constitucional avala l'aplicació del 155 a Catalunya

El ple desestima els recursos presentats pel Parlament de Catalunya i de 50 diputats d'Units Podem.

El Constitucional avala l\'aplicació del 155 a Catalunya
El Constitucional avala l'aplicació del 155 a Catalunya

El ple del Tribunal Constitucional ha avalat en dues sentències adoptades per unanimitat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. L'aplicació del 155 va ser impulsada pel goven de Mariano Rajoy i aprovada pel Senat el 27 d'octubre de 2017. En virtut d'aquest article, es va dissoldre el govern de Carles Puigdemont i es va intervindre la Generalitat de Catalunya. 

Per unanimitat, el ple del Tribunal de Garanties ha desestimat els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Parlament de Catalunya i de 50 diputats d'Units Podem contra l'acord del ple del Senat.

Es tracta de la primera vegada que el tribunal de garanties es pronuncia sobre una mesura inèdita a la qual el Senat va donar via lliure hores després que el Parlament aprovara la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), en el preàmbul de la qual es va declarar un "Estat independent en forma de república", anul·lada pel TC als pocs dies. Ho ha fet per unanimitat dels seus dotze magistrats en sengles sentències que es coneixeran en els pròxims dies.

El pronunciament del TC suposa l'aval a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, pel qual l'Executiu central va destituir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a tots els membres del seu govern, va limitar el Parlament i va assumir el comandament dels Mossos, entre altres mesures.

Els jutges estimen parcialment el recurs que va presentar Podemos al desembre de 2017 en relació a les publicacions en els butlletins oficials.

En concret, anul·len la part de l'acord del Consell de Ministres que privava d'efectes la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya o en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya de disposicions normatives o actes sense autorització del Govern o en contra del que es disposa per aquest.

En relació al recurs del Parlament, presentat al gener de 2018, el TC ha acordat inadmetre'l parcialment en relació a "totes les disposicions" que es van dictar "en desenvolupament o com a complement o addicció" de les mesures aprovades pel Senat.

També et pot interessar

stats